• Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Eigenwijs doet mee aan 'Zonnetjesweken'

WOUDENBERG In de week van 15-19 april organiseerde het Huidfonds de Zonnetjesweek om aandacht te besteden aan het belang van insmeren met zonnebrandcrème bij jonge kinderen. Ze richten zich dan speciaal op jonge kinderen van 0-4 jaar. Kinderopvanglocaties konden zich opgeven voor de Zonnetjesweek en ontvingen dan een voorlichtingspakket met info, kleurplaten en een insmeerliedje ('In de zonneschijn'). Ook kinderopvang Eigenwijs aan de Europaweg deed mee aan deze themaweek.

Leidster Lisanne van Weerdenburg: ,,Ik kende de Zonnetjesweek al van een vorige werkkring. Ik heb nu zelf zonnebrandcrème meegenomen om aan de kinderen te laten zien in de kring."

Carolien van Vliet bezocht vanwege haar afstudeeropdracht en activiteiten bij het Huidfonds ook deze peuteropvang met een enquête voor ouders en medewerkers. Haar enquête was gefocust op hoe ouders en medewerkers de Zonnetjesweek ervaren: was je op de hoogte van de Zonnetjesweek, hoe hoorde je er over, wat vind je van de Zonnetjesweek, wat vind je van de materialen, vind je dat dit thuishoort bij een kinderopvang, beïnvloedt de Zonnetjesweek jouw insmeergedrag en hoe denk je dat de kinderen het ervaren? Carolien: ,,Juist bij jonge kinderen is het belangrijk om ze het insmeren als gewoonte aan te leren. Insmeren met een zonnebrandmiddel voorkomt kanker en huidaandoeningen op latere leeftijd."

Na de gesprekjes met de ouders werd er door Lisanne in de kring aandacht besteed aan het insmeren. De peuters bleken al goed te weten waarom insmeren belangrijk is en zongen het liedje graag mee. Daarna werkten ze aan de kleurplaat. Ook op TV werd bij Koffietijd aandacht geschonken aan de Zonnetjesweek.