• Onderonsje tussen schrijfster Caroline Nelissen, Gerhard te Winkel en Theo Koot.

    Hannie van de Veen
  • Gerhard te Winkel introduceert de dichtbundel van Theo Koot.

    Hannie van de Veen
  • Samen met Christianne Geerdes van bibliotheek Eemland brengen Gerhard te Winkel en Theo en Mariët Koot een toost uit.

    Hannie van de Veen

'Eigenlijk zijn het 49 bladzijden vol liefde'

WOUDENBERG Familie en genodigden verzamelden zich op 3 juni in het leescafé van het Cultuurhuis voor de officiële boekpresentatie van de vierde dichtbundel van Theo Koot: 'Voor M. en andere liefdesgedichten'.

Verschillende leden van de Kunstberg, van de Woudenbergse schrijversgroep en mensen van bibliotheek Eemland waren aanwezig.

ALLES GEZEGD Na een kop koffie of thee als welkom introduceerde Theo zijn bundel met de woorden: ,,Het zijn eigenlijk 49 bladzijden vol liefde en daar is alles mee gezegd. Ik kan beter dichten dan praten en ik hoop nog lang door te kunnen gaan met dichten."

Daarna kreeg Gerhard te Winkel, oud-redacteur van De Woudenberger, het woord. Hij werkt tegenwoordig aan poëzieprojecten en is schrijver. Hij kent Theo van het Eemlandse Schrijversgilde waar beiden lid van zijn. Gerhard: ,,Gedichten van gerenommeerde dichters zijn vaak ingewikkeld, maar de gedichten van Theo zijn juist authentiek en oprecht door hun eenvoud. Hij laat kort maar krachtig zijn gevoel zien. Juist door de simpele vorm hebben ze zeggingskracht en worden ze gewaardeerd. Je moet lef hebben om het zo te doen als hij doet. Zijn gedichten zijn toegankelijk voor een breed publiek." Hierna werden een paar gedichten uit zijn nieuwste bundel voorgedragen.

Na vragen uit de zaal, of hij ter plekke een gedicht bedenkt of thuis, antwoordde Theo: ,,Ik ga er niet speciaal voor zitten om te dichten, maar werk juist impulsief. Als iets in me opborrelt schrijf ik het gelijk op. Soms verander ik er later iets aan als ik het niet goed genoeg vind, maar meestal blijft het zoals het ontstaan is. Mijn bundels zijn daarom niet thematisch. Ik kan mijn gedichten ook niet uit mijn hoofd voordragen, want dan veranderen ze ter plekke."

Ook bij deze gelegenheid liet Theo weten graag eens iets te ondernemen met andere dichters, rappers of kunstenaars. Vooral samenwerking met een rapper lijkt hem leuk. De aanwezigen konden een door Theo gesigneerd boek kopen voor 10 euro. Binnenkort is de bundel ook in de boekhandel te koop en bij de bibliotheek beschikbaar.