• Hannie van de Veen
 • Gerrie Henniman wast vele kilo's rozijnen in haar keuken

  Hannie van de Veen
 • Gerrie Hennipman [r] in de oliebollenkraam tijdens de najaarsmarkt

  Hannie van de Veen
 • het rad van fortuin

  Hannie van de Veen
 • De markt zorgt voor veel onderling contact bij alle betrokkenen.

  Hannie van de Veen

'Eigen schilmesje en bak'

WOUDENBERG De traditionele Najaarsmarkt bij de Voorhof, die zaterdag plaatsvond, was druk bezocht. Overal in en rond de Voorhof stonden kramen voor de verkoop van spullen of voor activiteiten en velen kwamen een kijkje nemen. De markt zorgt voor veel onderling contact bij alle betrokkenen.

Ook de alom bekende oliebollenkraam waar elk jaar ongeveer 7000 oliebollen verkocht worden stond er. Iedereen weet hoe lekker de 'oliebollen van Hennipman' zijn, maar niet iedereen weet hoeveel voorbereiding daaraan voorafgaat. De 85-jarige bakkersdochter Gerrie Hennipman volgde ooit bakker Van Arkel op bij deze klus en is al 35 jaar lang ver van tevoren druk met die voorbereidingen: het bestellen van 60 kilo appels bij de Fruithut, het regelen van 160 kilo bloem via Kees Haalboom van pannenkoekenrestaurant Bergzicht, rozijnen, elf pakken gist, verse melk van een boer op de Rumelaarseweg, olie en eieren via Eierhandel van Raaij. Het recept houdt Gerrie geheim. Een dag voor de markt wordt in een zaal van de Voorhof het beslag gemaakt, maar eerst worden al die appels geschild en fijngesneden bij Gerrie thuis door een vaste ploeg van twaalf dames. Het is gezellig, maar er wordt ook geconcentreerd doorgewerkt om alles in een paar uur klaar te krijgen. Die fijn gesneden appels mengt Gerrie met kilo's gewassen rozijnen. Alles wordt in 32 emmers gedaan die naar de Voorhof getransporteerd worden.

Gerrie: ,,Na zoveel jaar hebben we een vaste routine opgebouwd. Het loopt als een trein. Iedereen heeft zijn eigen schilmesje en bak bij zich. Na afloop maken we met elkaar mijn keuken en huiskamer weer schoon. Ik had er graag dit jaar een 'stagiaire' bij gehad zodat iemand mij kan opvolgen maar dat lukte nog niet. We hopen dat zich voor volgend jaar een opvolger meldt."