• Agnès Peters-van Cruiningen: ,,We waren dit jaar ook betrokken bij Team Woudenberg tijdens Koningsdag in Amersfoort.''

    Huub Peters

Eierhoogheden stralend middelpunt Haantjesdag

WOUDENBERG De nieuwe Eierhoogheden werden op 31 mei gekroond in de raadzaal van het gemeentehuis. Zij mogen het dorp Woudenberg een jaar lang vertegenwoordigen bij allerlei festiviteiten in de regio. Hun representatieve werkzaamheden begonnen met het uitdelen van hun foto's aan de winkeliers om Haantjesdag te promoten.

Hannie van de Veen

De Eierhoogheden zijn op zaterdag 8 juni het stralende middelpunt van Haantjesdag in het centrum van Woudenberg.

Haantjesdag is het grootste evenement in de regio en vindt altijd plaats op de 2e zaterdag van juni. Het is een combinatie van optredens, een braderie met aanbiedingen en presentaties, een kleedjesmarkt, gezellige terrasjes met hapjes en drankjes bij Moestas, Herry's Bar, Bella Roma en de Souschef, live muziek en de bekendmaking van de Haan van het Jaar.

DAG VAN ONTMOETING Voorzitter Agnès Peters-van Cruiningen: ,,Bij gunstig weer trekt Haantjesdag wel 35.000 bezoekers. Zowel voor lokale winkeliers als voor standhouders is dit aantrekkelijk. Kroko's evenementen zorgt voor de organisatie van de braderie. Verspreid over de braderie moet er een gevarieerd aanbod van producten en specialiteiten zijn. Ook zijn er kramen van goede doelen, zoals de dierenambulance. Haantjesdag is altijd een soort reünie, een dag van ontmoeting. Woudenbergers, oud-Woudenbergers en bezoekers uit de regio kunnen bijpraten met elkaar."

Over het afgelopen jaar vertelt Agnès: ,,Dit jaar was fantastisch. We organiseerden niet alleen Haantjesdag en de kermis, maar waren dit jaar ook betrokken bij Team Woudenberg tijdens Koningsdag in Amersfoort. Daar moesten de Eierhoogheden in twintig seconden Woudenberg presenteren. Dat zorgde voor stress: de deelnemers en hoogheden moesten gescreend worden, de jurken moesten in orde gemaakt worden en er waren die dag weinig begeleiders vanuit Stichting Haantjesdag beschikbaar. Op Koningsdag zelf zaten de dames al om 7.30 uur bij de make-up en ze deden zelf hun haar. Het was kort dag, maar we hebben het gered en Woudenberg op de kaart gezet."

HAANTJESDAGKOEKEN Voordat Haantjesdag begint is er al veel werk verzet om de winkelstraat gereed te maken: die dag kunnen geen vrachtwagens voor bevoorrading van winkels door de straat. Haantjesdag start traditiegetrouw om 8.30 uur bij restaurant de Souschef met het ontbijt van de jarigen op 8 juni en de verjaardag van de Eierkoningin op 22 februari. Om 10.00 uur begint de kleedjesmarkt in het Schanspark.

Samen met Heidehoogheden Calluna en Erica uit Ede, de Bloemenkoningin uit Leersum, de Kersenkoningin uit Cothen en Bloemenhoogheden Flora en Florina uit Voorthuizen gaan de Eierhoogheden vervolgens over de kleedjesmarkt om haantjesdagkoeken uit te delen en over de braderie met 250 kramen die ook om 10.00 uur begint. Van 11.00-12.00 uur treedt Fidelio op bij het Cultuurhuis, waar om 12.00 uur de Haan van het Jaar bekend wordt gemaakt.

Deze eretitel is voor een Woudenberger die een positieve bijdrage aan het dorp of de bekendheid daarvan heeft geleverd. Elk jaar mogen Woudenbergers aan het genootschap voorstellen doen wie deze titel verdient.

VEEGWAGEN Hierna zou Bodyflash optreden, waarvan Valleiradio verslag zou doen. Waarschijnlijk gaat dit beide niet door. Op het Poortplein kan voor vijftig cent levend tafelvoetbal gespeeld worden: de opbrengst is voor het G-team. Tegenover het terras bij slagerij Kuijpers treden vanaf 14.00 uur de Maarnse Oude Rockers op met hun vroegere leadzanger. Na afloop van Haantjesdag zorgt Wolfswinkel met bladblazers en een veegwagen voor het verwijderen van het 'evenementen afval' en het schoonmaken van de winkelstraat.

STABIELE GROEP Agnès is trots op het bestuur dat ook dit jaar weer een mooie Haantjesdag organiseerde. ,,Toch kunnen we best nog bestuursleden gebruiken, bijvoorbeeld voor secretariële werkzaamheden en voor algemene ondersteuning. Het is een leuk team dat eens in de zes weken vergadert.

Rond Haantjesdag komen we vaker bij elkaar. Als we soms mensen te kort komen helpt een trouwe groep ons uit de brand. We zijn Lia, Jacqueline, Huub, Bertus, Marina, Wessel, Bryan en Ralph daar heel dankbaar voor.

Ook ben ik blij met de stabiele groep sympathiserende sponsoren die ons elk jaar helpen dit grote evenement mogelijk te maken met goederen, diensten of een financiële bijdrage, want dit grootste evenement van de regio draait zonder enige subsidie en is van hen afhankelijk. Natuurlijk kunnen we altijd meer sponsoren gebruiken. En meisjes die ook een keer Eierhoogheid willen zijn kunnen contact met ons zoeken."

Meer informatie: haantjesdag@haantjesdag.nl of cruiningen@hotmail.com.