• Burgemeester Cnossen en Cultuurhuiscoördinator Ina Muller bij de soepkraam

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • kraam van de Wereldwinkel tijdens de WAUW!markt

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • kraam van de imkervereniging tijdens de WAUW!markt

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • presentatie van Ton van Leur over de 'Groene Kerk'

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Cor Nagtegaal
 • overhandiging van het Fairtradebord aan Ton van Leur

  Cor Nagtegaal
 • Hannie Lamberink-van de Veen

Duurzame afronding met WAUW!dag

WOUDENBERG Een gezellige WAUW!dag besloot zaterdag 28 oktober in het Cultuurhuis ruim twee weken vol activiteiten om zo de wereld van duurzaamheid te ontdekken. Tussen 10 en 29 oktober organiseerden het Cultuurhuis, Duurzaam Woudenberg en de gemeente voor jong en oud een programma rond duurzaamheid. Dit sloot aan op de Dag van de Duurzaamheid maar ook op de Fairtradeweek begin november. Onder duurzaamheid wordt niet alleen een vermindering van energiegebruik, het gebruik van zonne-en windenergie en het terugdringen van afval verstaan maar ook het verduurzamen van relaties door samen dingen te doen zoals bij veel activiteiten in het Cultuurhuis waaronder 'Samen op Zondag'.

Op de dag van de duurzaamheid was er op 10 oktober een lezing door schrijfster Machteld Stilting en de vertoning van de National Geographic film 'Before the Flood' over klimaatverandering. Het LunchCultuurtje stond op 11 oktober in het teken van biologische producten van lokale boeren. Ellen van Beeck verzorgde 14 en 21 oktober een workshop tekenen en schilderen à la Hundertwasser (kunstenaar en ecoloog) met natuurlijke pigmenten en handgeschept papier. Ook was er bij het Repaircafé op 14 oktober samen met de ANWB een fietsverlichtingcontrole. Komende maanden zet het Repaircafé deze actie voort naast hun gebruikelijke reparatiebezigheden. Zondag 15 oktober werden de zonnepanelen op de Catharinakerk officieel in gebruik genomen. Woensdag 25 oktober was er een informatieavond met het Energy Experience Center over technische mogelijkheden voor het verduurzamen van woningen. Dit 'nieuwe wonen' streeft naar woningen met een nul op de meter. Folkert van der Molen hield een lezing ocver duurzaam wonen. Vrijdag 27 oktober vond een drukbezochte matchbeurs plaats waar 30 matches waren tussen ondernemers, leerkrachten, overheid en anderen waardoor kennis en ervaring gedeeld werd.

De WAUW!markt begon met koffie drinken met wethouder Gijs de Kruif waarbij iedereen met hem in gesprek kon gaan of vragen kon stellen over duurzaamheid. Hij vertelde dat Woudenberg hard op weg is om een duurzame gemeente te worden doordat steeds meer winkels, bedrijven en organisaties zich hiervoor inzetten. Woudenberg bezet de 10e plaats op de ranglijst van 388 gemeenten. Aansluitend reikte Job van der Mijl van de werkgroep Fairtrade Woudenberg een bord 'Fairtradekerk' uit aan de Catharinaparochie. Alle aanwezigen konden daarna genieten van soep die gemaakt was van zelf geteelde of minder mooie groente. Behalve een markt met stands van o.a. de Wereldwinkel, Duurzaam Woudenberg, Coalitie Erbij, de Catharinaparochie, een biologische slager, Van de Bron gezonde voeding en de imkervereniging waren er ook een presentatie van Ton van Leur over de 'Groene Kerk', de jeugdfilm 'Kikkerdril' en de vertoning van een Tegenlichtdocumentaire over de doorbraak in de belangstelling voor duurzaamheid. Met de 'Nacht van de nacht' werden de activiteiten afgesloten.