• Griet op de Beeck, signerend: ,,Ik sta hier, teruggevochten en niet langer alleen. -

    Joke van der Heide

'Durf zwak te zijn is de start'

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL In een volledig uitverkochte zaal in hotel Schimmel vertelde Griet Op de Beeck 25 maart waarom zij pas op haar 38e de moed had om haar debuutroman te schrijven en haar droom als kind uit te laten komen. Het was een open en ontroerend verhaal in prachtig taalgebruik en doorspekt met humor.

Als mensen Griet toen zij jong was vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij 'schrijver'. Zij las daarom veel boeken en vroeg zich vervolgens nog meer af waar zij de pretentie vandaan haalde om met een eigen boek tussen al die helden in de boekenkast te willen staan.

SCHAAMTE Onzekerheid was echter niet de reden waarom zij niet begon met schrijven. Het was schaamte, want wanneer je je schaamt, kan je volgens Griet niet je verhalen vertellen. Zij is tussen haar vijfde en negende jaar door haar vader misbruikt en had dat onder het tapijt geveegd. Zij wilde sterk zijn. Griet: ,,Wat mij is aangedaan, is echter niet oké. Op het moment dat ik dat durfde toe te geven en zwak durfde te zijn, kon ik worden wie ik wilde zijn. In mijn geval een schrijver. Het was het moment dat ik als dochter ophield om mijn vader te beschermen." Ze vertelde dat zij alleen is geweest van haar vijfde tot haar negende jaar en lang daarna. ,,Ik ben van heel ver gekomen. Maar ik sta hier, teruggevochten en niet langer alleen."

In haar boeken neemt zij deze en andere morele thema's die haar uit haar slaap houden mee. Haar boeken zijn echter niet autobiografisch. ,,De waarheid recht aan doen is niet interessant", geeft ze aan. Over haar personages merkte iemand uit de zaal op dat deze soms het bloed onder je nagels vandaan haalden. Griet was het daar niet mee eens. ,,Ik moet wel van mijn personages houden anders kan ik niet over ze schrijven. Ik besef wel dat je bent wie je bent door wat je hebt meegemaakt."

In totaal heeft Griet tot nu toe vijf boeken geschreven. In september komt het tweede deel uit van haar trilogie, waarvan 'Het beste dat we hebben' het eerste deel is. Met humor liet zij weten dat ze alleen dit publiek wilde verklappen dat de nieuwe titel 'Let op mijn woorden' is.

JONGEREN Een tweede nieuwtje was dat zij overweegt om een Belgische versie van Dream School te gaan maken. Zij vindt het belangrijk dat jongeren een kans krijgen. Vanuit het publiek werd bewondering uitgesproken over haar deelname in het Nederlandse programma. Met name over hoe open de jongeren op haar reageerden. Jezelf kwetsbaar tonen en echt zonder oordeel willen luisteren wekt volgens Griet vertrouwen en is het geheim.

De Rotary Club Scherpenzeel-Woudenberg kijkt met de Bibliotheek Scherpenzeel en de Bibliotheek Woudenberg terug op 'een prachtige avond'. Al dertien jaar maken zij zich samen sterk om rond de Boekenweek een bekende schrijver naar Woudenberg toe te halen. Griet Op de Beeck had tweemaal een primeur: zij was de eerste internationale schrijfster en de 220 kaarten waren nog nooit zo snel van tevoren uitverkocht.