• Carel Wiggerman exposeert tot 3 november met schilderijen en Yvonne Majolee met beelden.

    Hannie van de Veen

Duo-expositie Wiggerman en Majolee: 'Je kijkt door elkaars ogen'

WOUDENBERG De nieuwe expositie in galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis wordt 8 september om 16.00 uur feestelijk geopend door John ter Weijden met live muziek van Gildor van Beers. Carel Wiggerman exposeert tot 3 november met schilderijen en Yvonne Majolee met beelden. Beiden wonen in Leusden. Hun expositie heet 'Vanuit het hart'.

Hannie van de Veen

HARDERE STEENSOORTEN Carel heeft al veel ervaring, maar voor Yvonne is het de eerste keer dat ze exposeert. Yvonne: ,,Ik beeldhouw pas zes jaar en vind het spannend. Je legt er immers wel je ziel en zaligheid mee bloot. Exposeren is niet alleen iets laten zien wat je maakt, maar ook hopen dat mensen stil staan om echt te kijken. Kunst moet prikkelen. Het gaat er niet om dat je het mooi vindt. Kijkers moeten zelf de betekenis invullen. Het is leuk dat ik nu samen met Carel kan exposeren." Yvonne begon met een cursus beeldhouwen na een sportblessure. Na deze cursus volgde ze enkele jaren beeldhouwlessen bij Joop Geldof, beeldhouwer in Leusden, en vervolgens deed ze naast haar werk als oncologieverpleegkundige een opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunst in Zeist. Nu volgt ze workshops bij Femke Kempkes. Ze werkt met allerlei steensoorten en met brons: ,,De hardere steensoorten vergen veel energie, dat is soms prettig."

Voor expositiebezoekers kan een duo-expositie verrassend uitpakken. Carel en Yvonne hebben elkaar ontmoet tijdens workshops beeldhouwen bij Joop Geldof. Hoewel hun uitgangspunt verschillend lijkt - Yvonne wil in haar werk een emotie uit haar leven of haar werk vangen en Carel stopt geen boodschap in zijn werk - voelden ze al gauw een klik. ,,Je raakt blind voor je eigen werk en kijkt nu door elkaars ogen. Soms vragen we de ander hoe iets opgelost kan worden. Zo inspireren we elkaar eerlijk en direct op een veilige manier."

MENSEN EN DIEREN Carel beeldhouwt ook en gebruikt graag harde steensoorten. Hij volgde daarin vele cursussen en workshops maar exposeert nu met zijn kleurrijke schilderwerk. In zijn jonge jaren tekende hij al cartoons voor clubkrantjes en politieke partijen. In 1991 stopte hij met vrijwilligerswerk en werd kunstenaar. Hij nam tien jaar lessen bij 'Scholen in de Kunst' in Amersfoort. Sinds zijn vervroegd pensioen als arbeidsdeskundige in 2001 is hij fulltime met kunst bezig. Hij deed naast alle cursussen, lessen en masterclasses ook de zaterdagopleiding 'Beeldend werken' aan de kunstacademie Artibus in Utrecht. ,,Ik schilder een werkstuk in vrij korte tijd, soms in een uur, maar beeldhouwen duurt langer. Je kunt er niet aanplakken wat er af is, zoals je een schilderij wel kunt overschilderen. Ik ben steeds meer abstract gaan werken. Mensen en dieren komen veel voor in mijn werk. Ik werk met acrylverf, houtskool, Oost-Indische inkt en aquarel." Carel doet elk jaar mee aan exposities in Leusden en om de twee jaar aan de Open Atelier Route (OAR). De expositie is te bezichtigen tijdens openingsuren van het Cultuurhuis.