• Hannie Lamberink-van de Veen

Duo-expositie Ellen van Beeck en Gerrie Ploeg in de Kunstberg

WOUDENBERG In Galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis wordt op 9 maart een duo-expositie van Ellen van Beeck en Gerrie Ploeg geopend. De expositie heeft als titel 'Ontwikkeling en Vergankelijkheid' en duurt tot 6 mei. Bij deze expositie worden de schilderijen van Ellen gecombineerd met het ruimtelijk werk van Gerrie.

Ellen: ,,Ik zocht iemand die samen met mij wilde exposeren en heb bewust gekeken wat bij mijn schilderijen past. Gerrie's vormgeving en diepzinnigheid komen overeen met mijn werk. We filosoferen vaak samen over kunst en het maken daarvan." Ellen en Gerrie hebben elkaar leren kennen op de academie voor kunstzinnige therapie 'de Wervel' in Zeist en zijn al 21 jaar bevriend. Beiden hebben ook andere opleidingen gevolgd.

Ellen is docent tekenen en schilderen, geeft workshops en is coördinator bij Galerie de Kunstberg. Naast de Kunstberg is ze ook aangesloten bij Arte Contraste en Kunstgroep Pintura. Sinds 1994 exposeert ze regelmatig en doet sinds 2017 ook mee aan de Open Atelier Route Leusden/Woudenberg en in 2019 aan de Kunstkijkroute in Amersfoort. Ze laat nu een overzicht van werk van de afgelopen vijf jaar zien en heeft hier nooit eerder zoveel geëxposeerd. Voor het tot stand komen van een werk is voor haar het spelend en experimenterend bezig zijn essentieel. Daarna kijkt ze of het in balans is. Zo ontstaat haar eigen beeldtaal met indrukken uit haar onderbewuste.

,,Ik zie imperfectie als ideaal, want in alle levensprocessen zit de schoonheid van ontwikkeling en vergankelijkheid. Dat geeft ruimte. De uitspraak van Paul Klee, 'Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar', spreekt me erg aan." Ellen gebruikt gemengde technieken met krijt, aquarelverf, was, as, inkt en andere materialen.

Gerrie komt uit Ede, werkt als beeldend therapeut, gastdocent Maatschappelijke Zorg-opleiding en geeft workshops. Ze is aangesloten bij de Amersfoortse kunstenaarsgroep 16C en exposeert sinds 2012 regelmatig. Gerrie heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar en laat bij deze expositie alleen ruimtelijk werk zien. Ze werkt graag met albast en Italiaans of Portugees marmer." Als ik iets zie of ervaar wat me raakt, kom ik op gang. Het beeldhouwen is altijd verrassend, bijvoorbeeld als er onverwacht een stuk steen afbreekt. Meestal worden het ronde vormen die uitnodigen om aangeraakt te worden. Het gaat me bij vergankelijkheid om de schoonheid van het doorleefd zijn."

Het inrichten van de expositie zien ze als een leuke klus, want er moet een logische volgorde in zitten waardoor mensen steeds naar het volgende werk gelokt worden. De opening laten ze door een ander vrouwelijke Kunstberglid, Krista Israel, doen omdat haar werk hen aanspreekt.

De expositie is ook onderdeel van de Open Atelier Route op 13 en 14 april. Dan zijn Ellen en Gerrie persoonlijk aanwezig om over hun werk te vertellen en met bezoekers te filosoferen. Meer informatie via www.dekunstberg.nl en www.gerrieploeg.nl.