• 112ProvincieUtrecht.nl
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij
  • Koen Laureij

Duizenden kippen dood bij grote brand Woudenberg

WOUDENBERG In een kippenschuur aan de Laagerfseweg in Woudenberg heeft vanochtend een enorme brand gewoed. De vlammen sloegen metershoog uit het dak en grote zwarte rookwolken waren tot in de ruime omgeving te zien. De brandweer is met man en macht bezig geweest om het vuur te blussen en overslag te voorkomen. Dat is uiteindelijk gelukt, maar de brand kostte wel zo'n 30.000 kippen het leven. Hieronder een overzicht van deze ochtend.

11.50 uur: De brand is onder controle, meldt de brandweer. Het nablussen zal nog enkele uren duren. Het team brandonderzoek van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) gaat onderzoek doen naar de oorzaak van de brand. De uitslag hiervan kan volgens de VRU nog enige tijd duren.

10.10 uur: De brand heeft ongeveer 30.000 kippen het leven gekost, bij de brand van vorig jaar kwamen 80.000 kippen om. Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

08.49 uur: Inmiddels is duidelijk dat er bij de brand kippen in de schuur aanwezig waren. De dieren in de brandende schuur hebben het niet overleefd. Hoe het met de kippen in de aangrenzende schuren gaat is nu nog niet bekend. Het is nog niet bekend om hoeveel dieren het gaat.

08.29 uur: De brandweer meldt dat de brand meester is. Onduidelijk is nog wanneer de bewoners terug kunnen naar hun woningen.

08.26 uur: Er worden extra slangenbakken opgeroepen vanuit Leusden en IJsselstein om water van grotere afstand naar de locatie te krijgen. Waarschijnlijk gaat er water uit het Valleikanaal gepompt worden.

08.16 uur: Bij het bestrijden van de brand wordt de brandweer Woudenberg geassisteerd door korpsen uit de hele regio. Er zijn ploegen uit Maarsbergen, Renswoude, Veenendaal, Soest en Zeist aanwezig.

08.06 uur: De brandweer zet vol in op het voorkomen van overslag. De grote vlammen zijn inmiddels weg, maar binnen brandt het nog hevig.

07.58 uur: De brandweer schaalt op in verband met de waterwinning. Inwoners van Woudenberg (en omgeving) wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

07.55 uur: Het gaat om een bedrijf aan de Laagerfseweg, op de hoek met de Strubbelenburg. Bij het bedrijf brandde vorig jaar ook een kippenschuur volledig uit.