• Evangelisatieouderling Marius-Jan Breugem en organisator Koos van der Wind.

    Hannie van de Veen
  • Evangelisatieouderling Marius-Jan Breugem en organisator Koos van der Wind.

    Hannie van de Veen

Drie zangavonden in Dorpskerk: 'Psalmen bieden veel troost'

WOUDENBERG In de zomer organiseert de muziekcommissie in de Dorpskerk voor de vijfde keer een psalmzangavond en twee zomerzangavonden. Niet alleen eigen gemeenteleden maar ook leden van andere kerken, Woudenbergers en mensen van buiten het dorp, zoals campinggasten, komen graag naar deze gratis toegankelijke avonden. Meestal zijn er ongeveer 250 bezoekers.

Hannie van de Veen

De psalmzangavond is op zaterdag 30 juni om 19.30 uur met organist Pieter Heijkoop en de Bovenstemgroep. Er wordt niet-ritmisch gezongen. Ds.L.de Wit houdt een meditatie en licht de psalmen toe. Evangelisatieouderling Marius-Jan Breugem en organisator Koos van der Wind: ,,We organiseren een aparte psalmzangavond omdat er juist in de psalmen veel troost en bemoediging te vinden is. Het idee van de zomerzangavonden is ontstaan toen we hoorden dat campinggasten in hun vakantie graag zo'n avond met het zingen van bekende liederen wilden bij wonen. Daarnaast willen we een open kerk te zijn in ons dorp." Pieter Heijkoop is organist in het Zeeuwse Yerseke en legt zich toe op improvisatie en samenzangbegeleiding. Door het hele land begeleidt hij zulke avonden. Aan Bach ed. waagt hij zich liever niet. Net zoals bij zijn werk als chef-kok laat hij zijn spel afhangen van het moment en het orgel dat hij bespeelt en sluit aan bij wat kerkgangers willen horen: orgelspel dat uitnodigt om mee te zingen.

Op 25 juli is er om 19.30 uur een zomerzangavond met het Urker Mannenkwartet (in Urker klederdracht) onder leiding van Gerwin van der Plaats. Ds. Beens uit Barneveld verzorgt de meditatie. Het Urker Mannenkwartet, bestaande uit Jan Loosman, Johan Baarssen, Klaas Pasterkamp en Bert van Slooten werd in 2010 opgericht om te zingen tot eer van God.

De laatste zangavond van deze zomer is op 15 augustus om 19.30 uur. Dan komt organist en trompettist Hugo van der Meij uit Katwijk. Hij had al jong muziekles en is nu dirigent van enkele koren. In binnen- en buitenland geeft hij orgelconcerten. Ds. Messemaker doet de meditatie.