• UIt archief van familie de Beaufort

Drie locaties op Monumentendag: Boeren, Burgers en Buitenlui

WOUDENBERG  'Hoort, hoort en zegt 't voort', zo sloot de dorpsomroeper zijn nieuwsbericht vroeger af. Aan deze krant de taak om dit van hem over te nemen en de lezer te informeren over het programma van de Open Monumentendag 2017 op 9 september van 10.00 tot 16.00 uur.

Joke van der Heide

 

Een programma verdeeld over drie locaties voor boeren, burgers en buitenlui. De locatie 'Boeren' vindt plaats op de Maarsbergseweg 47 op de (voormalige) boerderij van Annie Robbertsen. Wethouder Pieter de Kruif: ,,Hier krijgt de bezoeker een goed beeld van het boerenleven van vroeger. Het is leuk om te zien hoe enthousiast Annie, haar kinderen, Ine de Ridder en met hen veel vrijwilligers aan de slag zijn gegaan om een veelzijdig programma voor jong en oud te bieden."

 

GROOTMOEDRERSTIJD Naast allerlei workshops van spinnen met angorawol, uiltjes maken tot strofiguren, zijn er demonstraties van oude werktuigen, dorsen en folkloristische dansen. De Woudenbergse Vlegelgrietjes, die onlangs Nederlands Kampioen zijn geworden, treden ook op. Daarnaast staan er modeshows op het programma met kleding uit grootmoederstijd, zelfs de grote onderbroek wordt geshowd.

 

ANTON PIEK De locatie voor het thema 'Burgers' staat gepland op het Poortplein met een braderie in Anton Piek stijl. De gemeente staat er met een stand met oude kinderspelen. Er is een haringkar, een ton om paling te roken en een mobiel draaiorgel, die de bezoekers zelf mogen bespelen. Daarnaast geeft de gemeente de winkeliers een podium om leuke, niet te dure koopwaar van toen en nu aan te bieden. Zo komt de Kaasknabbel met ambachtelijke producten van vroeger. Op de stand wordt onder andere Oude Grachtenkaas verkocht. Deze kaas wordt gemaakt van melk van verschillende Utrechtse boeren, waaronder de Woudenbergse boeren Van de Wind en Van Donselaar. Natuurlijk Bloemen staat er met een kar vol kalebassen en AH verkoopt onder andere stroopwafels en oud Hollandse drop.

FAMILIE DE BEAUFORT Het gemeentehuis is de locatie van de buitenlui. Met de opzet van het programma is actief meegewerkt vanuit de familie door Dr. F. W.A. Baron van Asbeck (achterkleinzoon van burgemeester J.B. de Beaufort) en Drs. L.F.E. Eschauzier-van den Bosch (kleindochter van Jan Karel Hendrik de Beaufort en Louise Ernestine de Beaufort).

In de werkkamers van het college en de raadzaal wordt een tentoonstelling gegeven met historische spullen en films over het leven en de sociale initiatieven van de familie De Beaufort. Johannes Bernardus de Beaufort kocht Huize Laanzicht in 1872 en was burgemeester van Woudenberg van 1872 tot 1905. Hij was een markante en geliefde persoonlijkheid. Voor de Woudenbergse bevolking en het bedrijfsleven heeft hij veel betekend. Hij behoorde tot de initiatiefnemer van diverse verenigingen en bedrijven, zoals Fidelio (1895), Roomboterfabriek De Vooruitgang (1897), De Cooperatie (1904) en de Boerenleenbank (1909).

Op het plein voor het gemeentehuis staat een originele jachtwagen en een kiekjesbus, waar bezoekers gratis in stijl een foto kunnen laten maken. Tussen de locaties rijdt een gratis paardentram.