• Lex van Lieshout

Drie dodelijke fietsongevallen

WOUDENBERG In korte tijd hebben er drie dodelijke fietsongevallen plaatsgevonden, waarvan twee op de Zeisterweg en één op de Doornseweg. De slachtoffers waren alle drie op leeftijd, twee van hen reden op een e-bike. De redactie vroeg de woordvoerder van de politie Midden-Nederland of dit snelle vervoermiddel een rol speelde bij de ongelukken.

Joke van der Heide

 

Op 18 juli werd een fietser op een e-bike aangereden door een vrachtwagen, terwijl hij overstak op de Doornseweg. De fietser reed door rood. Woordvoerder Hans Meuleman geeft aan niet te kunnen zeggen of het feit dat de fietser op een e-bike reed de oorzaak was voor de verkeersovertreding. Bij het ongeluk van 3 augustus komt hij tot dezelfde conclusie. De fietser met e-bike werd aangereden, terwijl hij onverwachts overstak bij de Zeisterweg ter hoogte van de Traayweg.

Meuleman constateert wel dat je voor een bromfiets een rijbewijs nodig hebt en voor een elektrische fiets niet. Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet het feit dat mensen moeten leren omgaan met e-bikes als één van de oorzaken voor ongevallen en geeft hier cursussen voor. Problemen voor zowel de bestuurder als het verkeer eromheen is volgens VVN dat de fiets sneller gaat dan verwacht en doordat hij zwaarder is, het op- en afstappen moeilijker is. Het derde ongeval op 18 augustus op de Zeisterweg ter hoogte van het Henschotermeer, kwam doordat de fietser (geen e-bike) de haaientanden en bebording negeerde en voorrang nam bij het oversteken. De ongevallen vonden alle drie in bebost gebied plaats. Of de aanwezige bomen leiden tot een onveilige situatie is een vraag voor de provincie Utrecht, die de wegbeheerder is. Nu het onderzoek van de politie rond is, zal de provincie hierop reageren. De fietsongelukken stonden niet op zichzelf. Op de Traayweg vond 13 juli ook een eenzijdig auto-ongeluk plaats.