• Reparatieteam Dorkas

    Janneke Hek

Dorcaswinkel vreest nieuw afvalbeleid

WOUDENBERG Per 1 januari 2017 gaan inwoners van Woudenberg per kilo afval betalen. Kringloopwinkels zoals de Dorcaswinkel aan de Maarsbergseweg 25a vrezen de gevolgen van het nieuwe afvalbeleid. ,,We zijn bang dat ons inzameldepot één grote kliko wordt". De gemeente Woudenberg heeft de vraag van Dorcas om meer duidelijkheid nog niet beantwoord.

Door Janneke Hek

De Dorcaswinkel is inmiddels tien jaar gevestigd in Woudenberg. Bestuursvoorzitter Gert Wolfswinkel is sinds 1989 al betrokken bij het werk dat Dorcas doet. ,,Rond kerst 1989 gingen wij met een hulptransport naar Roemenië en hierna zijn we altijd hulptransporten naar diverse landen blijven doen. Inmiddels telt Dorcas Woudenberg 150 vrijwilligers, onderverdeeld in vier secties. Iedere week krijgen we honderden artikelen binnen via ons inzameldepot bij de winkel maar ook vanuit het hele land komen hier naaimachines en fietsen naartoe", vertelt Wolfswinkel.

HULPPROJECTEN Iedere maandag is er een groep van tien tot vijftien mannen aanwezig om naaimachines te reviseren en fietsen te repareren. Ook worden binnengebrachte elektronische apparaten gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. De naaimachines worden naar hulpprojecten van Dorcas in het buitenland vervoerd. De fietsen die binnenkomen, worden na revisie verscheept naar vooral Afrikaanse landen. Kleding die binnenkomt bij Dorcas Woudenberg wordt op maandagmiddag en dinsdag gesorteerd door een aantal vrouwelijke vrijwilligers. De gesorteerde kleding wordt in zakken verpakt en naar het landelijke kantoor van Dorcas vervoerd, vanwaar het zijn weg vindt naar diverse hulpprojecten. Ook vanuit groothandels komen er producten naar Dorcas toe. Hiervan mag Dorcas Woudenberg niets houden, maar moet alles vervoerd worden naar het buitenland.

De winkel van Dorcas is enkele dagdelen per week geopend. Het inleveren van spullen in het inzameldepot gebeurt dagelijks. Diverse rolcontainers met afgedankte spullen worden iedere week bij Dorcas uitgezocht. Bestek, servies en ander keukengerei wordt tot complete pakketjes voor één huishouden gebundeld en verpakt.

GROTE CONSEQUENTIES De selectie van de ingebrachte artikelen is secuur. ,,Wij als bestuur zijn wel bevreesd voor hoe het na 1 januari 2017 zal verlopen. Als mensen per kilo afval moeten gaan betalen, is het misschien verleidelijk voor hen om kapotte of afgedankte spullen bij ons in te leveren, maar wij kunnen daar niks mee. We kunnen dat niet verkopen in de winkel en ook niet insturen voor hulpprojecten. Plus dat wij ook moeten gaan betalen voor ons afval. Elke week brengen we op dit moment een kleine vrachtwagen met spullen waar we niks mee kunnen, naar de milieustraat. Dit kan nog kosteloos. Als dit verandert, heeft dat voor ons ook grote consequenties, vrees ik".

Het bestuur van Dorcas buigt zich over het probleem van de veranderingen in het afvalbeleid. ,,Vanuit de gemeente moet er snel meer duidelijkheid komen, vinden wij. Ook andere organisaties zoals kringloopwinkels gaan hier wat van merken".