• Truus Bargeman, Ilona Kappers, Zwany Koops, Anne-marie Hulsman, Marianne Schaap ( niet op de foto ) en Corry Wolfswinkel

    Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink

Dorcas Woudenberg viert jubileum

WOUDENBERG Op zaterdag 20 mei 2006 werd het Dorcas verkooppunt aan de Maarsbergseweg officieel geopend door toenmalig wethouder Judith Ravenstein. Nu vierde Dorcas zaterdag Woudenberg feest vanwege dit 10 jarig jubileum.

Zwany Koops en Corry Wolfswinkel vertellen: ,,De doelstelling van Dorcas is het verlenen van financiële of materiële hulp aan mensen in nood, waar ook ter wereld. Dorcas Woudenberg draagt hier aan bij. Maar daarnaast vinden  we als rentmeesters van de aarde het hergebruik van spullen ook heel belangrijk. Weggooien is niet nodig. Gelukkig weten steeds meer mensen de weg naar de kringloop te vinden en is het stoer geworden om daar te kopen maar er komen ook veel handelaren. Elke week komen onze vaste klanten kijken maar elke week zijn er ook nieuwe klanten. We hebben een enorme diversiteit, voor elk wat wils. Als je bij Dorcas actief bent moet je er wel lol in hebben want het is hard werken.''

Er werken 30 mensen in de winkel en in totaal 150 man. ,,We zijn heel erg dankbaar voor de hulp van al die mensen want we kunnen niet zonder hen! Daarnaast hebben we ook kinderen die hun maatschappelijke stage bij ons komen doen en anderen die we een werkplek bieden om ervaring op te doen of de taal te leren. Elke vrijwilliger heeft zijn eigen talenten en specialiteit en elke afdeling heeft zijn eigen verantwoordelijken."

Eigenlijk begon Dorcas Woudenberg al in 1989 toen Roelof Koops en Gerrit Wolfswinkel een truck spullen naar Roemenië reden na de val van dictator Ceausescu daar. Het was een indrukwekkende reis. Na hun reis  startte de kledinginzameling aan Burgwal 145. Al gauw kwamen ze ruimte te kort. Vanaf 1996 was een portacabin aan de Maarsbergseweg de werkplek. Er kwamen steeds meer vrijwilligers. 'Vrienden van Dorcas' kreeg een stichtingsbestuur en er werden acties gevoerd om geld in te zamelen: het bedrijvenspel, de fruitplukactie, de verkoopkraam op Haantjesdag en een volleybaltoernooi.

In november 2005 mocht de caravanstalling aan de Maarsbergseweg 25a gebruikt worden waarna in mei de winkel geopend werd. Elk jaar werd er meegedaan aan de voedselinzamelingsactie in de supermarkten. In 2008 werd de stichting 'Vrienden van Dorcas zelfs 'Haan van het Jaar'! Toen Dorcas de beschikking kreeg over meer opslagruimte kon de winkel in 2013 vernieuwd worden. Burgemeester Cnossen opende de winkel in bijzijn van 128 vrijwilligers.

In de loop van de jaren zijn er 24 hulptransporten naar Oost Europa gereden en is een lijst van 25 projecten ontstaan waaraan wordt gedoneerd. Elk half jaar is er een boeken- en dvdmarkt. In november is er sinds 2008 een kerstmarkt in de winkel. Elke 2 weken gaat er een trailer met hulpgoederen naar Dorcas Hulp Nederland Andijk. Zwany en Corry: ,,We vieren het jubileum door de hele week gratis koffie met wat lekkers aan de klanten te bieden en elke klant krijgt een verrassing.Voor de kinderen is er ook iets. Er is bovendien een grabbelton met kans op een cadeaubon van 10 euro."

Meer informatie is te vinden op de website: www.dorcaswoudenberg.nl, rek nr. NL17RABO0382483650.