• Dana Wams
  • Eierhoogheden Ilonka en Anica van der Sluis.

    Dana Wams

'Dit is een bijzondere taak'

WOUDENBERG Ook dit jaar zijn er in Woudenberg weer twee dames die een jaar lang Eierkoningin en Eierprinses willen zijn: Ilonka en Anica van der Sluis. De Eierhoogheden vertegenwoordigen Woudenberg in de regio bij allerlei festiviteiten.

Hannie van de Veen

Woudenberg was vroeger bekend om de eierhandel, de wekelijks plaatsvond in de Eierhal, op de plek waar nu De Schans staat. De Woudenbergse Eierhoogheden getuigen daarvan.

Stichting Haantjesdag zoekt altijd twee dames die elkaar kennen als Eierhoogheid. Omdat ze veel met elkaar moeten optrekken, is het handig als ze goed op elkaar ingespeeld zijn. Woudenbergse verenigingen, winkels en bedrijven kunnen de Eierhoogheden uitnodigen om een opening, expositie of uitvoering op te luisteren met hun aanwezigheid. Soms komen er uitnodigingen van buitenaf, die dan meestal iets te maken hebben met eieren of pluimvee, zoals het NK uitsmijters bakken in Barneveld. Vaak zijn de Eierhoogheden zusjes, nichtjes, buurmeisjes of vriendinnen, maar nog nooit eerder een tweeling. Ilonka neemt de rol van Eierkoningin op zich en haar tweelingzusje Anica wordt Eierprinses. Agnès Peters-van Cruiningen: ,,De oudste mag altijd koningin zijn. Ilonka is elf minuten ouder dan haar zusje." Ilonka was het meest enthousiast om Eierhoogheid te worden. Net als andere jaren was het ook voor Ilonka en Anica lastig om alle plannen en voorbereidingen geheim te houden. Hun ouders en jongere broer waren inmiddels natuurlijk op de hoogte. Ze keken hun ogen uit toen de tweeling na de fotoshoot in vol ornaat thuis arriveerde. De door Lammert Wilbrink Commercieel Vastgoed gesponsorde jurken zijn vervaardigd door modevakschool Wouda uit Leersum, hun kapsels worden dit jaar verzorgd door kapsalon Clarks, DA Woudenberg zorgt voor de make-up, Karin Inkenhaag voor de sieraden en Natuurlijk Bloemen bij elk optreden voor een passend boeket. Een nieuwe sponsor is Merkens Adviesburo.

VOORRECHT Net als de meeste meisjes die de functie van Eierhoogheid ambiëren verheugen Ilonka en Anica zich erg op het dragen van de mooie jurken en alle leuke dingen die ze komend jaar gaan meemaken: ,,We wilden dit al eerder graag doen, maar dachten dat we te oud waren. Daarom gaven we ons niet op. Maar nu werden we gevraagd. We hoefden niet lang over het antwoord na te denken. Vooral Ilonka was erg enthousiast. De make-up is wel wennen, want die dragen we normaal nooit, maar het was mooi gedaan. We dragen alleen elk jaar zwarte schmink begin december. Het is leuk om nu meer over make-up en kapsels en dergelijke te leren. Onze jurken hebben hetzelfde model, maar verschillen in details: Anica houdt meer van tierelantijnen, Ilonka van een wat eenvoudigere jurk. Dat verschil in smaak zie je in de jurken terug. De voorbereidingen met alle professionals vonden we al erg leuk en we verwachten dat we veel lol gaan beleven komend jaar. We vinden het leuk om bij allerlei gelegenheden ons dorp te mogen representeren. Dat zien we wel als een voorrecht en een bijzondere taak!"

LEUKE COLLEGA´S Ilonka en Anica, die zijn geboren in Amersfoort, wonen hun hele leven al in Woudenberg. Ze bezochten de Rehobothschool (nu de Olijfboom.) Na de havo ging Anica naar het HBOV (verpleegkunde) en Ilonka volgde de opleiding SPH (sociaal pedagogische hulpverlening). Anica werkte eerst in een verpleeghotel, daarna in de kraamzorg en deed later vrijwilligerswerk bij hobby- en handwerkwinkel boetiek Miss Janet in Scherpenzeel. Ze hoopt ooit zelfgemaakte dingen te gaan verkopen omdat ze, nog meer dan haar zus, graag knutselt en handwerkt. Ondertussen past ze een paar dagen per week op een klein jongetje. ,,Ik volg ook een cursus patroontekenen en vond het uitzoeken van de stof en het model van de jurk daarom erg leuk." Ilonka werkt bij Reinaerde als begeleider dagbesteding van mensen met een meervoudige beperking. Ze wandelt en fietst veel met hen en begeleidt hen ook tijdens Truckersdag. Ze heeft het bij Reinaerde erg naar haar zin: ,,Het is echt mijn plekje. Ik hecht me snel aan de cliënten. Het wordt leuker naarmate je hen beter leert kennen. Ook heb ik leuke en fijne collega's."

KRONING Ilonka als Anica maken beiden muziek. Anica heeft al jarenlang vioolles en speelt viool bij het Woudenbergs Kamerorkest. Ze speelde ook keyboard, melodieus slagwerk en hoorn bij Fidelio. Ook Ilonka's grote liefde is muziek maken. Haar hoofdinstrument is klarinet. Ze had les bij Fidelio, waar ze nog steeds met veel plezier musiceert. Later kreeg ze er bij Cor Pronk trompetles bij. Op beide instrumenten heeft ze het D-niveau, behaald. Nu volgt ze klarinetles aan het conservatorium. Naast Fidelio spelen Ilonka en Anica trompet en viool bij Symphonic Friends in Bennekom. Burgemeester Titia Cnossen verrichtte 25 mei in het gemeentehuis de kroning, in het bijzijn van familie en vrienden van het tweetal.