• John Haket
  • John Haket

'Dirigeren doe je niet zomaar even'

WOUDENBERG Na het Rieuconcert voor een bomvolle zaal in het voorjaar zet Harmoniegezelschap Fidelio de stijgende lijn door. Dit beaamt Roland Rutgers, voorzitter van de concertcommissie van Fidelio. ,,De afgelopen jaren hebben we met Fidelio verschillende spraakmakende concerten gegeven, met als hoogtepunt een concert in de stijl van André Rieu voor meer dan zevenhonderd man publiek." Het eerste concert in deze succesvolle reeks was het Maestro-concert in 2015, met Dennis de Vries als winnaar. ,,Hoogste tijd voor een herhaling". vond Harmoniegezelschap Fidelio.

Het concept voor dit Maestro-concert is gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma. Opnieuw zullen prominente Woudenbergers zich wagen aan de kunst van het dirigeren, om zo in een muzikale strijd te bepalen wie zich de nieuwe maestro van Woudenberg mag noemen. Daarbij gaat het niet alleen om het oordeel van de professionele jury, maar ook de publieksprijs wordt uitgereikt.

De vraag om deel te nemen kwam totaal onverwacht voor Arno Vink, verzekeringsadviseur en gemeenteraadslid. ,,Het overviel me enorm", geeft hij aan, voorafgaand aan de eerste oefening bij het harmoniegezelschap. Met Eye of the Tiger koos hij voor een bekend nummer. ,,Daar heb ik wel wat mee. De keuze was snel gemaakt." Margriet Vink van sportschool Bodyflash gaat een uitdaging ook niet uit de weg, en koos voor de Hongaarse Dans no. 5. ,,Het is een spannend stuk, met veel tempowisselingen. Er zit zelfs een moment in waarop je de adem even vast moet houden." Bij sommige van de kandidaten loopt de spanning nu al hoog op. Jeannette Oussoren, eigenaar van de Kaasknabbel, heeft al last van de zenuwen vanaf het moment dat ze gevraagd werd. ,,Ik heb gemerkt dat je dirigeren niet zomaar even doet, daar moet je echt wel even voor oefenen." Jaqueline Stoel van fysiotherapie Geerestein twijfelde geen moment om mee te doen. ,,Dit is een kant die veel mensen niet van mij kennen, maar ik vind het heel leuk om dit soort dingen te doen." Veelbelovend is haar deelname in ieder geval: ,,Ik ga voor de originaliteitsprijs."

Marten Jan Kooistra is in zijn rol als predikant van de Voorhofgemeente gewend om voor een grote groep mensen te staan. Het dirigeren van de concertmars Arsenal bleek echter lastiger dan gedacht. Wie een streepje voor lijkt te hebben voorafgaand aan het concert, is Tanja van Dolder, voorzitter van gymnastiekvereniging Longa. ,,Mijn zoon Jochem is de drummer bij het stuk dat ik ga spelen", verklapt zij. De energieke Sabeldans koos zij vanwege de passie en warmte die doorklinken in dit prachtige stuk. ,,Genoeg ingrediënten voor een muzikaal spektakel", concludeert Roland Rutgers. ,,Wat alle kandidaten gemeen hebben, is dat zij volledig voor de winst gaan." Tussen de optredens door, laat Fidelio zien waartoe het orkest in staat is onder leiding van dirigent Michiel van Vliet. ,,Hij brengt ons orkest tot ongekende prestaties." Het concert vindt plaats op 10 november in De Feesterij op De Heigraaf. Aanvang: 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar voor 12,50 euro bij Boekhandel Van Lunteren (Voorstraat 26), De Kaasknabbel (Voorstraat 22) of Bodyflash (Parallelweg 2c).