• Gerwout Lamberink

Debuut Ingrid Chen: historische roman

WOUDENBERG De Woudenbergse schrijfster Ingrid Chen mocht op 22 maart in Museum Bredius in Den Haag haar eerste boek 'Het zilveren kruis' overhandigen aan ds. Carel ter Linden. In Museum Bredius hangt het schilderij van Jan Steen, dat op de omslag van deze historische roman staat afgebeeld. Een thema van het boek is de zin van het leven en daar is ds.Carel ter Linden ook in geïnteresseerd.

Ingrid is geboren en getogen in Suriname als kind van Chinese immigranten en ging daar naar een katholieke school. Zij studeerde economie en woont sinds 2000 met Albert in Woudenberg: ,,Net als in Paramaribo kent iedereen elkaar in zo'n dorp." Vanaf 1993 werkte ze bij banken en sinds 2011 schrijft ze.

GEBORGENHEID In Nederland ontdekte ze dat de geschiedenislessen in Suriname minder uitgebreid zijn. New York was als kolonie ingeruild voor Suriname, waar de bevolking niet vrij handel kon drijven maar op plantages moest werken. Al haar onderzoek naar indianenstammen, 17e eeuwse woordenschat, minder bekende feiten over het onderwijs (Athenaeum Illustre) en de medische wetenschap en onderdelen uit de 17e eeuwse vaderlandse geschiedenis, zoals de ontwikkeling van, de reformatie en de strijd tussen stadhouders en regenten, werden verwerkt in haar boek. Het belangrijkste thema van het boek is naast vriendschap, liefde en verraad, de zoektocht naar geborgenheid. De wetenschappelijke research, de thema's en het verhaal zijn verweven tot een soort detectiveverhaal met de ondertitel 'een mysterie ontsluierd'.

NIEUW NEDERLAND De hoofdpersoon van 'Het Zilveren Kruis' is de rijke maar eenzame jonge Amsterdammer Damian Lemaire. Hij stamt af van Antwerpse vluchtelingen en wil graag zijn verdwenen moeder terugvinden. Dat leidt hem naar Nieuw Nederland (New York). Hij is door een trieste gebeurtenis in een gevoel van zinloosheid beland, verliest zijn geloof maar vindt het later weer terug. Het zilveren kruis is daarbij een symbool voor geborgenheid en voor het door de protestanten verboden katholieke geloof.

Ingrid: ,,Als kind droeg ik op de nonnenschool zelf zo'n kruis. Ik noem mijzelf nog altijd katholiek en vind net als de hoofdpersoon houvast bij God. Mijn thema is steeds wetenschap en religie. De één heb je nodig voor je brein, de ander voor je ziel. In Damian zitten autobiografische trekjes. Net als hij voel ik me Nederlander hoewel de verhuizing naar Nederland wel een cultuurshock veroorzaakte. Dit verhaal spookte al lang door mijn hoofd. Ik hield altijd al van schrijven, maar deed dat vooral zakelijk en voor mijn studie. Nu was het creatief."

VERVOLG Sinds het boek in 2016 afgerond werd en bij een uitgever belandde, denkt ze al na over een vervolg: ,,Ik ben benieuwd wat er economisch gezien met de kolonie gebeurt na de overname door de Engelsen."

Haar boek is uitgegeven door Conserve, een uitgever van historische en koloniale boeken. Op 8 april signeert Ingrid haar boek de hele dag bij boekhandel Van Lunteren. Op 8 mei houdt ze om 20.00 uur een lezing er over in de bibliotheek. Op 10 mei volgt een 'boek van de maand gesprek' bij bibliotheek Eemland. Ingrid is lid van het Eemlands Schrijversgilde en daarom is haar boek ook bij de bibliotheek te leen.

Meer informatie: www.facebook.com/ingridchenauteur/