• De Valleitrekkers maken zich op voor het WK in Kaapstad, dat van 19 tot en met 22 september plaatsvindt.

  Gerwout Lamberink
 • De ankerman.

  Gerwout Lamberink
 • De Valleitrekkers in voorbereiding op het WK.

  Gerwout Lamberink
 • De Valleitrekkers in voorbereiding op het WK.

  Gerwout Lamberink
 • De Valleitrekkers in voorbereiding op het WK.

  Gerwout Lamberink

De Valleitrekkers op zoek naar podium op WK in Kaapstad

WOUDENBERG Touwtrekvereniging De Valleitrekkers gaat van 19 tot en met 22 september op zoek naar een podiumplaats op het wereldkampioenschap in Kaapstad in Zuid-Afrika. De club is voorafgaand aan de mondiale titelstrijd druk met de laatste voorbereidingen.

Op een vaste locatie, de boerderij van de familie Willemsen aan de Laagerfseweg, wordt vanaf juli driemaal per week getraind onder leiding van de trainers/coaches Evert Top en Kees de Kruif. Vóór de training gaan de meeste teamleden hardlopen, daarna volgen rek- en strekoefeningen, vervolgens krachtoefeningen en dan pas begint het echte werk en gaat de groep touwtrekken met behulp van een zelfgebouwde installatie met gewichten.

Bij touwtrekken trekken twee teams van 8 man zo hard mogelijk aan beide uiteinden van een sterk dik touw. Aan dit touw zitten 5 lintjes: in het midden een rood lintje dat de startpositie weergeeft, op 4 meter aan beide zijden een lintje dat aangeeft hoever getrokken moet worden en op 5 meter van het rode lintje geeft een lintje aan waar de eerste man moet plaatsnemen. Als het ene team het andere zover trekt dat het 4 meter lintje over de middellijn komt wint dat team.

INGERICHTE SCHUUR Voor het touwtrekken verwisselen de mannen hun schoenen voor zware touwtrekkersschoenen. Dit zijn omgebouwde schaatsschoenen met een met hout verdikte zool, een stuk kunststof zool en een ijzeren hak. Zo kunnen ze zich goed schrap zetten. De bond geeft hier internationaal geaccepteerde richtlijnen voor. Ook doen ze een brede band om hun middel om hun rug extra stevigheid te geven. In een vast ritme, met blote handen en in kleine stapjes om niet uit balans te raken begint iedereen vervolgens te trekken. Allemaal zetten ze hetzelfde been voor. De laatste man, de ankerman, heeft het touw rond zijn lijf. Daarom heeft hij onder zijn kleding een speciaal pak aan. Twee man van de groep worden getraind als ankerman.

's Winters trainen de Valleitrekkers in een schuur die er helemaal op is ingericht en vanaf april wordt er buiten getraind. Daar is zelfs verlichting voor gerealiseerd. Dankzij de hoofdsponsors Hardeman/van Harten uit Lunteren, Van Essen ICT uit Barneveld, E&P uit Scherpenzeel, HW van Duinkerken BV uit Renswoude en de familie Willemsen en de overige sponsors kunnen de Valleitrekkers steeds meer op wereldniveau presteren.

ACCENT OP KRACHT Trainer Evert Top: ,,Bij deze laatste trainingen voor ons vertrek ligt het accent op kracht. Dit jaar doen we mee aan het WK, vorig jaar werd het Europees kampioenschap gehouden in Engeland. Dat wisselt elk jaar. Bij het laatste EK werden we 4e bij 640 kg, 3e bij 680 kg en 1e bij 720 kg: we zijn dus Europees kampioen. Op het vorige WK werden we 8e. We hopen nu eerst bij de eerste 8 te eindigen, van daaruit bij de eerste 4 en daarna misschien een podiumplaats te veroveren. We starten met een mix-wedstrijd, waaraan ook de vrouwen die hier wel eens meetrainen meedoen."

Evert Top beoefent de sport vanaf 1994, maar traint zelf sinds 2004 niet meer mee: ,,Vooral de buik- en de rugspieren worden zwaar belast. Onze oefeningen hebben we door kennis en ervaring ontwikkeld. We hebben geen fysiotherapeut en we trainen niet in een sportschool. Ook volgen we geen speciaal dieet. Gelukkig zijn de omstandigheden straks in Zuid-Afrika qua temperatuur en hoogte vergelijkbaar met hier."

PREHISTORIE De touwtrekvereniging is rond 1980 ontstaan uit een groep Woudenbergse jongens die graag wilden touwtrekken. Op PJGU-dagen, op campings en bij toernooien hebben ze de sport leren kennen. Ook Ton Willemsen, vader van de huidige voorzitter Karlo, leek dit leuk om te doen. De sport ontwikkelde zich vanuit een leuke activiteit tot echte sport en nu zijn de Valleitrekkers een serieuze kandidaat voor een wereldtitel.

Touwtrekken is al een oude sport. In Azië waren in de prehistorie touwtrekwedstrijden een onderdeel van ceremonies. Later werd het een krachtsport. In West Europa werd het vanaf het jaar 1000 vooral in Scandinavië en Duitsland gedaan. De eerste officiële vereniging in Nederland werd in 1955 opgericht en de Nederlandse Touwtrek Bond ontstond in 1959.