De Lunterse Beek stroomt weer

RENSWOUDE De Lunterse Beek stroomt weer. Het project Lunterse Beek Klein Wolfswinkel Engelaar, dat in september vorig jaar begon, is vrijdagmiddag afgerond met de onthulling van een informatiepaneel. Dat gebeurde in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Waterschap Vallei en Veluwe, de provincie Utrecht en Gebiedscoöperatie O-gen.

De Lunterse Beek stroomt van Lunteren langs Renswoude en mondt uit in het Valleikanaal. Zestig jaar lang stroomde het water in de beek nauwelijks. Dat is nu weer mogelijk dankzij een met bochten nieuw aangelegd beekdeel om de stuw bij de Groeperkade, het beekwater tijdens hevige regenbuien de ruimte te geven en gebruik te maken van natuurlijke hoogteverschillen.

,,Met de getroffen maatregelen zorgen we dat de ecologische kwaliteit van oppervlaktewater en grondwater in 2015 weer een stukje verder op orde is", licht bestuurslid Dirk-Siert Schoonman van Waterschap Vallei en Veluwe toe. ,,Daarnaast hebben we met de provincie de gezamenlijke taak natuurgebieden met elkaar te verbinden. Voorbeelden daarvan zijn aangelegde poelen, natuurvriendelijke oevers en bosschages." Schoonman noemt het goede zaak dat ,,de impulsen voor de natuur de belangen van agrariërs niet dwarsbomen."

Omdat de Lunterse Beek natuurlijker is ingericht, verbetert ook de landschappelijke beleving van het beekdal. Voor recreanten wordt een nieuw wandelpad over Landgoed Klein Wolfswinkel ontwikkeld.