• Baliecoördinator Hennie de Ruiter en voorzitter Sietse Hoogenberg.

    Hannie van de Veen

'De huiskamer van Woudenberg'

WOUDENBERG In het Cultuurhuis gaat binnenkort het een en ander veranderen. Het Cultuurhuis moet hiermee 'de huiskamer van Woudenberg' worden. Sommige veranderingen zijn al zichtbaar: het winkeltje Hip en Handgemaakt is nu gelokaliseerd in de entree, het voormalige winkeltje is leeg en kan nu gehuurd worden als flexwerkplek. De zitbanken zijn verdwenen en er komt nog nieuw meubilair.

Bestuursvoorzitter Sietse Hoogenberg vertelt er meer over. ,,In april willen we als pilot het leescafé meer de functie van een huiskamer voor alle Woudenbergers geven. Het Cultuurhuis moet meer een ontmoetingshuis worden en een bredere sociale rol vervullen. Daarbij horen kleinschalige horeca-activiteiten. Op dinsdag, donderdag en vrijdag is deze huiskamer dan van 10.00-15.00 uur open voor ontmoetingen, het doen van spelletjes, lezen en activiteiten die door de Cultuurhuispartners in een programmaraad samen met de programmacoördinator en de cultuurambtenaar van de gemeente ontwikkeld worden.''

,,We zoeken nog naar wat wel en niet kan, maar er zijn al plannen voor een Cultuurcafé met lezingen over kunst en literatuur, een historisch kijkcafé, een 'Alles Kidz'-kinderserie, een spelletjesochtend, een culinaire bibliotheekquiz en een Open Podium. Er wordt samengewerkt en overlegd met de gemeente, de soos, de Kleine Schans, Reinaerde en de SWO. Reinaerde verzorgt nu op woensdag het LunchCultuurtje, maar op de andere dagen gaan we een eigen kaart met lunchmogelijkheden voeren en zijn koffie, thee, limonade, gebak, soep en broodjes verkrijgbaar. Deze horecamogelijkheid wordt een aanvulling op de andere horeca in Woudenberg."

Sietse vervolgt: ,,De Stichting is opgericht voor het beheer en exploitatie van het Cultuurhuis. Na het wegvallen van de regionale VVV is de Stichting ook verantwoordelijk voor de exploitatie van de VVV-balie. Wij faciliteren diverse activiteiten en vinden het van belang dat het Cultuurhuis een echte ontmoetingsplek wordt. Daarom hebben wij de stap gezet om het leescafé te veranderen in 'de huiskamer'. Onze baliecoördinator Hennie de Ruiter is de drijvende kracht om samen met Reinaerde dit tot een succes te maken. De lunches gaan we zoveel mogelijk zelf klaarmaken met lokale producten. Ook bedrijven kunnen komen lunchen. De keuken wordt daarom geprofessionaliseerd met een oven, magnetron en een nieuwe vaatwasser. Er is zomers zelfs de mogelijkheid om buiten een terras te realiseren. Ook komen er themamiddagen en/of -avonden. Er zijn veel ideeën, maar nog niet alles is concreet. We willen proberen alles zo goedkoop mogelijk te houden, maar het moet wel kostenneutraal kunnen. Verdienen is niet nodig. We denken bijvoorbeeld aan een cursus taarten bakken."

Sietse voegt er aan toe dat het Cultuurhuis in Woudenberg duidelijk een andere opzet heeft dan andere cultuurhuizen in de provincie. ,,Die gaan meestal uit van de bibliotheek. Hier is de bibliotheek één van de vijf gebruikers en beheert een stichting het Cultuurhuis."