• Fidelio

    John Haket

Dansen geblazen tijdens jaarconcert Fidelio

WOUDENBERG Muziek en dans, een combinatie van elementen die al sinds mensenheugenis onverbrekelijk met elkaar zijn verbonden. Op een geheel eigentijdse wijze geeft Fidelio hier op zaterdag 25 mei een in alle opzichten swingende invulling aan.

Cees van Dijk

Dat het jaarlijkse concert van de Woudenbergse harmonievereniging de Valleizaal van Sporthal De Camp in beweging zal brengen, daar twijfelt voorzitter Gert van Dijk geen moment aan. „De meest uiteenlopende muziek- en dansstijlen komen aan bod. Dankzij de medewerking van een aantal dansensembles wordt het niet alleen een avond om te luisteren, maar vooral ook om te kijken”, belooft hij.

FIKSE UITDAGING Dans en muziek in harmonie met elkaar brengen is niet eenvoudig, zegt Roland Rutgers, lid van de concertcommissie, terwijl het Woudenbergse muziekgezelschap de laatste hand legt aan de voorbereidingen van het komende concert. „Daar ligt ook de uitdaging, want de musici kunnen hun tempo aanpassen, de dansers niet.”

„Tijdens het optreden brengen de diverse dansgroepen en ons orkest verschillende danssoorten en stijlen op bijzondere wijze samen. Om de muziek te laten aansluiten en passend te maken bij de dans, hebben we tal van arrangementen gemaakt”, zegt dirigent Michiel van Vliet die het aandurfde om dit bijzondere concert vorm te geven.

Aan variatie in muziek en beweging zal geen gebrek zijn, benadrukken Rutgers en Van Dijk. „We zijn erin geslaagd een breed scala aan stijlen samen te smelten tot een dynamisch geheel. Zo treedt de Soester Boerendansgroep op, maar hebben we ook DJ Albert van Dice Box in het programma opgenomen. Samen met het orkest laat hij van zich horen in Dance Tracks.”

DANSEN EN PASSIE Op een avond als deze zal vanzelfsprekend het befaamde ballroom dansen niet ontbreken, verzekeren Van Dijk en Rutgers. Hoe stijlvol dat kan zijn laten dansduo Jacqueline & Rene in verschillende vormen zien, waaronder de bekende quickstep, de Engelse wals en de slowfox. Dansen is hun passie en ze staan op de danslijst bij het orkest van Andre Rieu.

BODYFLASH Van een geheel andere orde is Bodyflash. Dit gezelschap betreedt de dansvloer met drie groepen. Volgens docenten Patricia Valkenburg en Gerda Kagie staat de choreografie die zij schreven garant voor een indrukwekkende danscombinatie. CRAIC Irish Dance Company laat Ierse stijlen zien op de klanken van ‘Simple Gifts’ uit Lord of the Dance, de wereldberoemde Ierse dansshow die in 1996 in het Point Theatre in de Ierse hoofdstad Dublin in premiere ging.

Ook voor BFlex2Dance, een groep jonge, enthousiaste dansers die al de nodige optredens achter de rug hebben, wordt het een bijzondere avond, want tijdens het concert van Fidelio treden ze voor het eerst op met live muziek.

Op de maten van opzwepende muziek demonstreren de gepassioneerde dansers van de Israëlische Volksdansgroep De werelddansers in hun kleurige kleding de kracht van de symboliek in hun dansen.

Wie een bruisende avond wil beleven kan kaarten kopen aan de zaal (15 euro per persoon) of vanaf 13 mei in de voorverkoop bij Boekhandel Van Lunteren aan de Voorstraat 26 in Woudenberg. Zaal open: 19.00 uur. Aanvang concert 19.30 uur.