• Lex van Lieshout

Criminele organisatie gericht op inbraken voor de rechter

WOUDENBERG Bij een woninginbraak in Woudenberg op 1 april vorig jaar, werden de daders overlopen en op hun vlucht lieten zij een tas achter. Dat was het begin van een onderzoek dat uitmondde in een verdenking jegens tien mannen die zich op grote schaal bezig hielden met bedrijfs- en woninginbraken. Op woensdag 24 februari start de behandeling van deze zaak bij de rechtbank met een pro formazitting, meldt het Openbaar Ministerie.

Dankzij de goederen die in de tas werden aangetroffen, waaronder een telefoon, wist de politie na een uitgebreid onderzoek de tien mannen op het spoor te komen. De verdachten zijn tussen de 20 en 34 jaar oud en afkomstig uit Hilversum, Bussum, Weesp en Almere. Zij worden ervan verdacht in wisselende samenstelling negen woninginbraken en vijftien bedrijfsinbraken te hebben gepleegd. De woninginbraken vonden plaats in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg, Hollandsche Rading en Hoornaar. Hierbij werden veelal sieraden, geld en computerapparatuur gestolen.

De bedrijfsinbraken werden in diverse plaatsen door heel Nederland gepleegd, zoals Haarlem, Diemen, Hoofddorp en Weesp, en hierbij hadden de inbrekers het gemunt op babymelkpoeder en kratten. Naar schatting is er voor een bedrag van meer dan een half miljoen euro aan goederen buitgemaakt door de groep. Acht van de tien verdachten wordt bovendien verweten deelname aan een criminele organisatie.

Drie van de tien verdachten moeten ook terecht staan voor oplichting van de Rechtbank Noord-Holland. Op de babypoedermelk was beslag gelegd en door middel van een valse beschikking heeft het drietal zich voorgedaan als de rechtmatige eigenaar van die melkpoeder en de rechtbank er zo toe gebracht de babymelkpoeder terug te geven.

Zeven van de verdachten werden op 11 november 2015 aangehouden, de drie anderen op 13 en 21 december 2015. Van de tien mannen zitten er acht in voorarrest, in ieder geval tot aan de eerste pro forma zitting op 24 februari 's middags. Op deze zitting krijgt de verdediging de gelegenheid onderzoekswensen in te dienen en zal de voorlopige hechtenis mogelijk aan bod komen. De inhoudelijke zitting zal naar verwachting plaatsvinden op 10, 11 en 13 mei.