• het voorbereidingsorkest

    Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • voor het concert even de laatste puntjes op de i zetten.

    Gerwout Lamberink
  • Het olaatste nummer speelden de beide orkesten en de blokfluitgroep samen o.l.v. Cor Pronk

    Hannie Lamberink

Cor Pronk stopt bij leerlingenorkest

WOUDENBERG Kort voor het leerlingenconcert op 2 april in gebouw De Harmonie maakte Cor Pronk bekend dat hij gaat stoppen als dirigent van het leerlingenorkest van harmoniegezelschap Fidelio. Hij wil van zijn pensioen gaan genieten en meer tijd hebben voor reizen en/of klussen.

Door Hannie Lamberink

Het leerlingenconcert was zijn laatste officiële concert bij Fidelio. Misschien wordt het seizoen nog afgesloten met een optreden, maar dat is nog niet zeker. Voor de vele bezoekers in De Harmonie werden stoelen bijgeplaatst en kinderen zaten vooraan op de grond.

Cor begon 1 april 1974 als dirigent van het harmonieorkest van Fidelio. Na veertig jaar stopte hij daarmee in 2014. Nu gaat Cor na dit seizoen ook stoppen met het leerlingenorkest en neemt hij geen nieuwe leerlingen meer aan. Wie hem opvolgt is nog niet bekend. Wel blijft hij mannenkoor De Poortzangers in Woudenberg dirigeren.

Al snel na zijn komst in 1974 organiseerde Cor het leerlingenorkest, het opleidingsorkest en nieuwe instrumenten, waardoor de kwaliteit van Fidelio verbeterde en het ledental groeide. Ook moderniseerde hij het repertoire en paste arrangementen aan. Veel leerlingen behaalden onder zijn leiding een hoog niveau.

Het leerlingenconcert zaterdag begon met een optreden van de blokfluitgroep, die deze avond voor het eerst onder leiding stond van Alieke Huizing. In groepjes en duo's en soms begeleid door musicerende ouders lieten de leerlingen hun prestaties horen. Daarna speelde het opleidingsorkest, voor het eerst in deze samenstelling, onder leiding van Cor Pronk de nummers 'Playing together', 'Mc Ronalds March', 'Tortoise Race', 'Beginning Band', 'Clog Dance', 'Wind', 'Calypso' en 'Alle Menschen werden Brüder'.

Het leerlingenorkest, aangevuld met enkele Harmonieleden, speelde 'Tie me Kangaroo down', 'Variations on a French folksong', 'Fiësta', 'Caribbean Cocktail' en 'Sway'. Omdat het aanstaande vertrek van dirigent Cor Pronk nog maar kort bekend was, kon er niets speciaals worden georganiseerd. Wel bedankte Gert van Dijk hem en Alieke Huizing met een boeket bloemen.