• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Communiceren zonder woorden

WOUDENBERG Janny Goemaat-van Egdom komt woensdag 8 februari vertellen over haar opleiding tot contactclown. Zij doet dit tijdens het Alzheimercafé in Woudenberg. Deze bijzondere cursus staat in het teken van het thema 'Avond met een Glimlach'.

Door Hannie Lamberink

,,Toen mijn schoonmoeder overleed en mijn moeder in een verzorgingshuis werd opgenomen kreeg ik tijd voor mezelf. De omgang met mensen met dementie was me gaan boeien en ik zocht iets wat ik op dat gebied kon doen. Op tv zag ik variaclowns en op Facebook zag ik een workshop voor contactclown bij Esterella in Utrecht. Daar heb ik me voor aangemeld met de gedachte 'het is nu of nooit', omdat ik het goed bij mij vond passen. Zoals een CliniClown contact maakt met zieke mensen of kinderen, maakt een contactclown op een speelse en intensieve manier contact met mensen met dementie of een verstandelijke beperking en tovert een glimlach op hun gezicht. Een contactclown laat op een ongedwongen manier zonder woorden contact ontstaan en communiceert zo met mensen die nauwelijks meer woorden ter beschikking hebben. Je komt in zijn of haar belevingswereld. Samen lachen is gezond en helpt tegen stress."

PRAKTIJKTRAINING De opleiding voor contactclown bij Esterella bestaat uit 20 intensieve lesdagen en bestaat uit een basiscursus, een lesmodule over communiceren als clown en een module met muziek want zingen en eenvoudige kinderliedjes of nostalgische liedjes of vrolijke meezingliedjes vallen vaak in de smaak. Ook krijg je praktijktraining in een zorginstelling.

,,Je leert van alles over soorten dementie, over communicatienivo's, over verstandelijke beperkingen maar ook over veiligheid van jezelf en de ander, hygiëne, werken met attributen en grenzen aangeven. Je krijgt ook speltips. Je leert af om te praten, of vragen te stellen, of om de regie te willen houden. Je leert juist met je lichaam te communiceren in een langzaam tempo. Je leert het te laten gebeuren en te improviseren. Je leert de ander 'lezen'. Je groeit zelf ook door buiten je comfortzone te gaan. Je krijgt veel terug van je tegenspelers op wie je oefent. Ik krijg er zelfvertrouwen van. Als je ouder wordt ben je niet meer zo bang dat ze je uitlachen."

IMPROVISEREN Een contactclown is anders dan een circusclown: je hebt geen vaste act maar moet improviseren, je hebt geen groot publiek maar één op één contact, de ander staat centraal en niet jij zelf en je werkt zonder uitbundigheid.

,,Als contactclown moet je zelf je type clown ontwikkelen, afhankelijk van wie je bent. Je moet daarom zelf je kleding en je attributen bij elkaar zoeken. Ik gebruik vaak een hondje als handpop. Er wordt niet geschminkt: je masker is alleen je rode neusje. We oefenen vaak met ons pak aan, want dan voel je je vrijer. Deze activiteit past heel goed bij mij. Ik ervaar wat ik mensen breng door het spelen als heel waardevol. Het is geschikt voor alle leeftijden. Ik zou het best willen uitbreiden. Daar heb daar nog genoeg energie voor."