• Gerrie Hennipman ontving een oorkonde voor haar jarenlange inzet.

    Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerrie Hennipman ontving een oorkonde voor haar jarenlange inzet.

    Gerwout Lamberink

Collectant Hennipman neemt na 45 jaar afscheid van Reumafonds

WOUDENBERG Na 45 jaar collecteren voor Reuma Nederland is Gerrie Hennipman hiermee gestopt. Het vele lopen bij een collecte wordt haar te veel sinds ze een paar jaar geleden haar been brak en haar rug versleten raakte. Het collecteren voor het KWF doet ze ook niet meer.

Hannie van de Veen

Zo'n langdurige inzet komt zelden voor. Reuma Nederland kon haar daarom geen speldje geven wat andere collectanten na 5 jaar krijgen, maar maakte speciaal een oorkonde om haar te bedanken. Op 18 april kwamen Daniela Tesselaar, regiocoördinator Midden Nederland, en de al 15 jaar actieve plaatselijke coördinator Yvonne de Kruif deze met een mooi boeket thuis aan Gerrie overhandigen. Ze werden verwelkomd met zelfgebakken appeltaart.

Dit jaar was de opbrengst van de reumacollecte in Woudenberg 3644,67 euro. Gerrie had daar een groot aandeel in door haar manier van collecteren: ze ging net zo lang terug tot iemand thuis was. Ook wist ze precies wie wel en niet gaven. Haar collectebus was daardoor altijd goed gevuld. De meeste kaartjes met de opbrengsten heeft ze altijd bewaard. Toen ze zelf op de Stationsweg woonde collecteerde ze in die straat. ,,Daar waren lange paden naar de voordeuren." Na haar verhuizing naar de Willem de Zwijgerlaan kreeg ze de straten in die buurt. Ook deed ze jarenlang de Voskuilerweg en de Voskuilerdijk. Hoe Gerrie collectant werd is niet meer duidelijk: in haar familie komt geen reuma voor.

Wel is de 85-jarige Gerrie een zeer actief persoon die nog altijd bergen werk verzet: ze werkt bij de kringloopwinkel, doet boodschappen voor de maandelijkse maaltijden voor alleengaanden, breit, naait en handwerkt veel thuis en bij handwerkgroepen (onder andere voor Hip en Handgemaakt) en is al 35 jaar verantwoordelijk voor het bakken van duizenden oliebollen voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Voorhof. In haar appartement worden door een ploeg dames de appels geschild, fijngesneden en met het beslag gemengd. Iedereen kent de slogan 'oliebollen bestellen, Hennipman bellen'. Toch zou ze ook voor deze intensieve klus graag een opvolger hebben.

De bakkersdochter is geboren en getogen op de Voorstraat in Woudenberg en bracht vroeger brood rond voor haar vader, bakker Van Zalingen. Ook na haar trouwen in 1956 met Joop Hennipman bleef ze in het dorp. In het nieuwbouwhuis op de Stationsweg woonden ze eerst in het schuurtje tot het klaar was. Ze kregen drie dochters en een zoon.

Yvonne de Kruif: ,,Het is jammer dat Gerrie stopt, want het wordt steeds lastiger om collectanten te werven. Ik hoop dat zich nieuwe mensen aanmelden. Nu het 91-jarige Reumafonds haar naam geleidelijk aan veranderd heeft in Reuma Nederland moeten we extra aan de weg timmeren. Het is nu een moderne patiëntenorganisatie voor twee miljoen mensen. Niet alleen financieren ze onderzoek, maar ze werken ook samen met artsen, politiek en bedrijfsleven om de kwaliteit van leven voor hen te verbeteren, nieuwe kennis sneller om te zetten in behandelingen en patiënten betrouwbare informatie te bieden. Ervaringsdeskundigen zoals de patiënten zelf zijn daarbij hard nodig.''