• Hannie van de Veen
  • De ambtsketen van Rosa is precies op tijd klaar voor haar aanwezigheid bij de intocht van Sinterklaas op 17 november.

    Hannie van de Veen
  • Omdat Rosa natuur belangrijk vindt vond ze deze pop in het atelier erg interessant

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Samen aan het nadenken over de verwezenlijking van Rosa's ontwerp

    Hannie van de Veen

Cnossen: 'Blij met nieuwe collega'

WOUDENBERG Sinds kort heeft Woudenberg behalve burgemeester Cnossen ook een kinderburgemeester: Rosa Kelder. Tijdens de intocht van Sinterklaas op 17 november is ze voor het eerst officieel in functie en staat ze ook op het bordes.

Burgemeester Cnossen is erg blij met haar nieuwe 'collega'. ,,We verwelkomen dit soort initiatieven graag. De gemeente wil inwoners, organisaties en ondernemers een grotere rol geven en als partner laten meedenken als zij denken dat iets anders, slimmer of goedkoper kan. Dat is burgerparticipatie. Rosa kwam zelf met dit idee naar mij toe tijdens de avondvierdaagse. Samen met medewerkers in het gemeentehuis gaan we kijken hoe zij deze rol komend jaar kan invullen, want er bestaan geen regels voor.''

RAADSVERGADERING Wel zijn er in meerdere plaatsen kinderburgemeesters. Hilda Rozendal, beleidsadviseur Sociaal Domein begeleidt Rosa en samen gaan ze kijken wat de kinderburgemeester kan doen.

,,Na dit jaar kijken we hoe we verder gaan en hoe de opvolging geregeld wordt. We willen graag luisteren wat jongeren zoals Rosa te vertellen hebben. Zo worden ze al jong bij de lokale democratie betrokken. Hun mening ontbreekt nu nog vaak. Kinderen denken anders en soms logischer dan volwassenen. Ik houd wel van dit soort spontane acties. Rosa en ik hadden al een keer kennis gemaakt, maar in november komt zij een keer naar een gemeenteraadsvergadering om toe te lichten wat haar plannen en wensen zijn."

KABELBAAN Rosa vertelt dat het idee om een kinderburgemeester te installeren juist bij de burgemeester ontstond toen ze rommel uit de struiken opruimde en ze spontaan in gesprek raakten. Ze verheugt zich op haar activiteiten en vindt het allemaal heel spannend. Rosa is geboren en getogen in Woudenberg, is bijna 10 jaar en zit op de Olijfboom bij meester De Laat in de klas. Ze heeft een jonger zusje en woont in de wijk Laanzicht. Rosa vindt de natuur erg belangrijk. Daar wil ze zich voor inzetten en acties voor bedenken. Ook hoopt ze een spectaculair speeltoestel als een kabelbaan te kunnen toevoegen aan de speelplek in haar buurt. Ze heeft in groep 6, 7 en 8 op school al enquêtebriefjes uitgedeeld met vragen: wat gaat er goed in Woudenberg en wat kan beter? Ook mochten kinderen ideeën bij haar inleveren.

AMBTSKETEN Woensdag 31 oktober kwam Rosa bij het kinderatelier in het Cultuurhuis om samen met Justine Starrenburg een ambtsketen te maken. Ook burgemeester Cnossen kwam even kijken. Met school was ze al eens eerder in het atelier geweest. Werken met klei of aan de nieuwe draaitafel leek haar leuk.

Samen met Justine zette ze haar van te voren gemaakte ontwerp om in een ambtsketen van zwarte blaadjes en groene kraaltjes van zelfhardende klei met een hanger er aan waarop het Woudenbergse gemeentewapen met de drie haantjes prijkt. Haar ambtsketen is straks precies op tijd klaar voor haar aanwezigheid bij de intocht van Sinterklaas op 17 november.