• Lijsttrekker Marleen Treep, ChristenUnie

    .

ChristenUnie: Geen 24/7 economie! Zondagsrust is juist van nu

WOUDENBERG In een tijd waarin er zóveel stress en prikkels zijn en de verwachtingen zo hoog gespannen, is een collectieve rustdag toch geweldig. Een dag voor rust, gezin, God, bezinning, ontspanning: wat waardevol.´´ Dat zegt Marleen Treep van de ChristenUnie in reactie op de stelling dat de zondagsrust niet meer van deze tijd is.

,,En gewoon ook nuttig en wenselijk aangezien zoveel (zelfs heel jonge) mensen met een burn-out te kampen hebben. Winkels zijn zes dagen in de week open, supermarkten zelfs van 8.00 uur tot 21.00 uur. Iedereen heeft daardoor gelegenheid genoeg zijn boodschappen te doen; daar is de zondag echt niet voor nodig. Gun de ondernemer ook een dag rust in de week. Daarbij: het gaat nooit alleen om jezelf. Als jij je boodschap moet kunnen doen op zondag, betekent dat dat iemand anders daarom moet werken. In de winkel, op de vrachtwagen, in distributiecentra: de ene helft van Nederland moet werken, omdat de andere helft zo nodig een boodschap moet kunnen doen. We jagen elkaar op in werken en consumeren. Dat vinden we géén goed idee.Geen 24/7 economie! Zondagsrust is juist van nu. 

De ChristenUnie is een warm voorstander van een dag in de week waarin iedereen adem kan halen. En dat is juist zinvol, als ook je gezin vrij is. Want valt hun rustdag niet gelijk met die van jou - dan zie je ze mooi niet. Koester die gezamenlijke, vrije dag. We zijn dankbaar voor die inwoners die noodzakelijk werk doen en daardoor het offer van een gezamenlijke vrije dag met hun geliefden regelmatig brengen. Maar we houden het graag bij noodzakelijk werk, dat is duidelijk. Zondag rustdag: helemaal van nu.