• Hannie van de Veen
 • Het Catharinakoor treedt op

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Ton van Leur verzorgt een presentatie

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Bij de Catharinakerk werd zaterdag om twee minuten voor twaalf namens Greenpeace de noodklok geluid.

  Hannie van de Veen
 • er was grote belangstelling voor het luiden van de noodklok

  Hannie van de Veen
 • Frans van der Schot luidt de noodklok

  Hannie van de Veen

Catharinakerk luidt de noodklok

WOUDENBERG Net als in honderden andere plaatsen overal ter wereld werd bij de Catharinakerk in Woudenberg zaterdag 1 december om twee minuten voor twaalf namens Greenpeace de noodklok geluid. Deze actie wordt ondersteund door het landelijk netwerk van Groene Kerken en Kerk in Actie, maar ook gemeenten en moskeeën doen mee.

Ton van Leur: ,,Wij luiden de noodklok omdat van 3 tot 14 december in Katowice in Polen de internationale klimaattop van de Verenigde Naties plaatsvindt over gevaarlijke klimaatveranderingen en de gevolgen van opwarming van de aarde. Greenpeace roept politici zoals minister Wiebes op om maatregelen te nemen tegen die opwarming. Ondanks heftige veranderingen in de natuur is het nog niet te laat om onze planeet te redden voor de generaties na ons. Het is 2 voor 12 en de klok tikt door. Burgers, bedrijven en regeringen moeten in actie komen om de opwarming tot minder dan 1,5 graad Celsius te beperken."

Omdat de klok van de Catharinakerk niet naar buiten kon, luidde Frans van der Schot de klok binnen terwijl de kerkdeuren wijd open stonden en iedereen buiten luisterde. Ook uit andere kerken zoals de Voorhof en politieke partijen zoals de SGP was er belangstelling. In de Dorpskerk zou een voorbede gedaan worden. Daarna was er voor iedereen Fairtrade koffie en een 'noodklokje' van bakkerij Ritmeester.

Het interkerkelijk koor Rejoice zong met begeleiding van Trees Meijer en Arnold en Klaske Keller 'Colours of the wind' en 'Blowing in the wind'. Het Catharinakoor zong een loflied op de schepping en het opstandingslied 'De steppe zal bloeien'. Sofie Rubio las een gedicht voor. Ton van Leur hield een presentatie en gaf tips wat mensen zelf kunnen doen. Hij vertelde dat de Catharinakerk komend jaar de kruipruimte gaat aanpakken, dat er struiken voor bijen gepoot worden en dat er nog een discussieavond komt. ,,We moeten duurzaamheid steeds stimuleren en vooral hoop hebben dat het de goede kant op gaat." Meer informatie via groenecatharinakerk@gmail.com