• foto uit het archief van Cantare

Cantare verzorgt Wilhelmuscantate op Koningsdag

Oranjeconcert in Dorpskerk

Hannie Lamberink

Op het programma staan niet alleen koor- en samenzang van vaderlandse liederen en instrumentale solo's, maar ook de uitvoering van een bijzonder stuk: de Wilhelmuscantate van componist Johan Bredevoort uit Vollenhove. In deze veertig minuten durende cantate worden alle vijftien coupletten van ons volkslied muzikaal uitgebeeld door koor, sopraan Wietske van der Vegt, organist Jan Rozendaal, trompettist Matthijs Valkenwoud, pianist Rens de Winter en fluitiste Lydia van Mourik. De tekst van elk couplet is uitgangspunt voor de muziek. Soms wordt de traditionele melodie of een variatie daarop gebruikt, zoals in de coupletten 1 en 5. Maar er is ook een nieuwe melodie gecomponeerd voor bijvoorbeeld de coupletten 2, 3, 4 en 15. Soms is het koninklijke, het heroïsche of het jachtige van de vlucht van David in de muziek te herkennen of juist het overpeinzende in couplet 10.

TROMPET In couplet 13 wordt standvastigheid verklankt met trompetmotieven. De coupletten 4 en 7 hebben vierstemmige koraalzettingen gekregen. Bij couplet 6, dat verwant blijkt met het Lutherlied, is de melodie van 'Een vaste burcht is onze God' hoorbaar, bij couplet 14 is dat psalm 23, omdat het daarvan afgeleid lijkt te zijn.

De cantate begint met een instrumentale inleiding met trompet waarin de verschillende thema's al te horen zijn. Ook het slot is fanfare-achtig en majestueus. In 2012 was het tachtig jaar geleden dat het eeuwenoude Wilhelmus ons volkslied werd. Naar aanleiding daarvan schreef docent Nederlands Dolf Lok een boek over dit christelijke lied waarbij hij de structuur ervan en de verwijzingen naar de psalmen ontdekte. In de hopeloze (oorlogs)situatie van 1572 roept de Prins van Oranje het volk op om hun vertrouwen op God te stellen. Lok kwam op het idee voor de cantate en componist Johan Bredewout schreef deze naar aanleiding van de troonswisseling in 2013. Hij hoopt zo het door Marnix van Sint Aldegonde gedichte Wilhelmus weer bekendheid en waardering als volkslied te geven.

VERGETELHEID Dirigent Evert van Dijkhuizen: ,,Meestal worden alleen de coupletten 1 en 6 en soms 14 gezongen. De rest raakt in de vergetelheid. Het publiek krijgt bij het Koningsdagconcert een uitgeprinte toelichting over het Wilhelmus met uitleg over onbekende woorden, verwijzingen en historische gebeurtenissen. Door het zingen van alle vijftien coupletten wordt ook het acrostichon weer duidelijk: de beginletters van de coupletten vormen de naam Willem van Nassov. Wij zingen als koor graag muziek van Bredewout omdat die erg toegankelijk is. Hij schreef ook grotere stukken. Voor Koningsdag is de muziekkeus beperkt. Zelf kom ik door tijdgebrek nauwelijks aan het schrijven van arrangementen toe.''

Mannenensemble Cantare bestaat acht jaar en telt zeventien bassen, baritons en tenoren uit de hele regio, het ensemble repeteert om veertien 14 dagen.

TALENT ,,We zijn heel enthousiast over de medewerking van de 15-jarige Woudenbergse sopraan Wietske van der Vegt, een veelbelovend talent'', zegt de dirigent. ,,Zij won vorig jaar al een concours en heeft les bij Maria den Hertog in Amersfoort. Aan het eind van de avond zingen we de coupletten 1 en 6 samen met het publiek." De toegangsprijs is 5 euro per persoon (kinderen tot en met 15 jaar gratis). Tijdens het concert is er een collecte voor stichting Hulp Vervolgde Christenen. Meer informatie over het ensemble op de website www.cantare-woudenberg.nl.