• Gerard van Santen (directeur gebiedscoöperatie O-gen), Wijnand van Triest (eigenaar camping de Grebbelinie) en Lars Visscher (projectleider vanuit CIF voor Gelderse Vallei Midden).

    O-gen

Campagne voor aanleg glasvezel in O-gen gebied afgetrapt

RENSWOUDE Goed nieuws voor de inwoners van het buitengebied van de gemeenten Ede, Barneveld, Renswoude en een gedeelte van Utrechtse Heuvelrug, Woudenberg, Veenendaal en Scherpenzeel. CIF, gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel in het buitengebied, wil namelijk starten met de aanleg van glasvezel op het platteland van deze gemeenten.

Om dit daadwerkelijk te gaan doen, moet 50 procent van de inwoners vóór 10 juli een abonnement via glasvezel afnemen. Hiervoor is op 18 april de campagne 'Glasvezel buitenaf' gestart. In totaal gaat het om ruim 5.900 huishoudens en bedrijven. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van zes verschillende aanbieders. Naast een abonnement bij een dienstenaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding. Zij kunnen kiezen tussen een maandelijks bedrag van 12,50 euro of een eenmalige afkoop van 1.600 euro.

Het afgelopen jaar hebben de buurtambassadeurs in deze gemeenten werk verzet. Ze hebben veel inwoners enthousiast proberen te maken om ook 'ja' tegen glasvezel te zeggen. Vanaf 18 april zullen zij hun buren ook weer enthousiast maken om ook daadwerkelijk een abonnement af te sluiten.

Op 18 april is het startsein voor de campagne gegeven in Renswoude. Wijnand van Triest, eigenaar van camping de Grebbelinie en buurtambassadeur in Renswoude sloot het eerste abonnement af met een dienstenaanbieder: ,,Voor onze camping is snel internet onmisbaar. Het online reserveringssysteem heeft een snelle verbinding echt nodig. Daarnaast willen niet alleen de campinggasten beschikken over snel internet, maar is er in ons gezin ook behoefte aan snel internet."

Gerard van Santen, directeur Gebiedscoöperatie O-gen, reageert enthousiast: ,,Vanaf de zomer van 2016 hebben wij in samenwerking met CIF bekeken hoe we álle adressen in het buitengebied van de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek van snelle internetverbindingen kunnen voorzien. Uit een peiling waaraan buurtambassadeurs hebben meegewerkt blijkt hier een grote belangstelling voor. Wij zijn daarom verheugd dat de eerste Utrechtse buitengebieden nog voor de zomer een aanbod voor glasvezel krijgt. Dat is belangrijk, want ook in het buitengebied is snel internet een onmisbare voorziening geworden."

Eén dezer dagen valt een uitnodiging voor de informatieavonden bij de inwoners op de deurmat. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren: ,,Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50 procent noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op het gebied van diensten, kunnen bij hen terecht", vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Alle bewoners die bij het gebied horen, kunnen gebruik maken van het hetzelfde aanbod. De adressen waar vóór 10 juli een abonnement is afgesloten, zullen bij een succesvolle glasvezelcampagne worden aangesloten op glasvezel. Inwoners die besluiten later gebruik te maken van het aanbod betalen minimaal 995 euro extra, afhankelijk van de werkelijke kosten.

Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.