• Na enige tijd konden de geëvacueerde mensen weer terug naar hun woning of werk.

    Menno Bausch
  • Menno Bausch

Burgemeester even burgermoeder

WOUDENBERG Direct nadat burgemeester Titia Cnossen op woensdag de eerste melding van de politie kreeg over de calamiteiten aan de Stationsweg Oost, wilde ze er naar toe. In haar rol als burgermoeder, maar ook in haar rol als eindverantwoordelijke voor de veiligheid van Woudenberg.

,,Ik voel mij dan de burgermoeder en wil direct weten wat het ongeval betekent voor de omwonenden en aanliggende bedrijven", vertelt zij. Toen zij aankwam bij hotel Schimmel waren daar zo'n 120 mensen geëvacueerd. ,,Het waren voornamelijk werknemers van de omliggende bedrijven. De meeste inwoners waren naar hun werk. Er was geen paniek, het was bijna gezellig. Ik was blij met de gastvrije ontvangst van de firma Schimmel. Dat is voor iedereen vertrouwd", legt zij uit.

De burgemeester merkte dat mensen ongerust waren over de vraag of de acetonachtige lucht schadelijk is voor hun gezondheid. Hierin kon zij hen gerust stellen. ,,De lucht is niet schadelijk voor de volksgezondheid en de stank verdwijnt door goed te luchten", vertelde zij de aanwezigen. Na enige tijd konden de mensen weer terug naar hun woning of bedrijf. Donderdag werd bekend dat Van Appeldoorn Chemical Logistics de stof Alpha-Methylstyreen had gelekt in het riool. Hoewel de provincie verantwoordelijk is voor Van Appeldoorn, voelde de burgemeester zich ook verantwoordelijk. ,,Het incident raakte verschillende lagen van de samenleving als de brandweer, omwonenden en aanliggende bedrijven", stelt zij bewogen.

Wat iedereen tegenviel was dat de stanklucht donderdagmiddag ondanks alle werkzaamheden aanhield. Margriet Vink, eigenaresse van Body Flash, trok volgens de burgemeester terecht hard aan de bel. ,,Wij willen vooral allemaal veilig blijven. Als sportondernemer zijn wij zelf met veiligheid en gezondheid bezig en voelen ons verantwoordelijk voor de mensen die bij ons sporten. Gelukkig had ik een telefoonnummer van een leidinggevende bij de brandweer en die heb ik gebeld. Geweldig die man. Er is meteen doorgepakt. De brandweer is de hele nacht bezig geweest met ventileren en doorspoelen van het riool en nu is de lucht weg", vertelt zij vrijdag. De aanhoudende stanklucht was ook voor omwonenden reden om te klagen bij de gemeente. Van de calamiteit heeft de burgemeester geleerd hoe ingrijpend zo'n incident is. ,,Via het riool komt het je huis binnen. Net als wanneer een inbreker in je huis komt, voelt dat heel onveilig. Verder heeft het mij bevestigd dat we er met z'n allen staan als er iets gebeurd. Van de ambtenaren, politie, brandweer tot het RIVM die luchtmonsters heeft genomen." Het is voor haar onbegrijpelijk dat de stof gelekt is. ,,Er worden zoveel zware milieumaatregelen genomen bij een Brzo-bedrijf dat dit niet had mogen gebeuren. De menselijke factor speelt ook een rol. Door deze strenge maatregelen blijft het gelukkig wel bij een relatief klein incident." Daarom stelt de burgemeester opnieuw dat boodschappen doen bij de Hoogvliet net zo veilig is als bij AH in het dorp.