• Klaas Haitsma

Burgemeerster heeft vertrouwen in Woudenbergers: geen extra problemen jaarwisseling

WOUDENBERG Burgemeester Titia Cnossen heeft vertrouwen in de Woudenbergers. Er moet wat haar betreft niet al te spannend worden gedaan over extra problemen tijdens de jaarwisseling, nu er geen Nieuwjaarsfeest is.

Joke van der Heide

De burgemeester verwacht dat mensen elkaar ook dit jaar zullen ontmoeten op het Poortplein. Ze staat achter het positieve idee om als gemeente oliebollen uit te delen voor het gemeentehuis. Daarnaast zorgt de gemeente ervoor dat donkere plekken op het Poortplein extra in het licht worden gezet, zodat het gehele Poortplein goed zichtbaar is.

Naar de beleving van de burgemeester vinden er geen grote strafbare feiten plaats in Woudenberg tijdens de jaarwisseling. Door de genomen maatregelen neemt de schade ieder jaar zelfs af. Michel de Jong, eigenaar van het pand aan de Nieuwe Poort, waarin bloemenzaak Van Beest is gevestigd, denkt hier heel anders over. In een interview met RTV Utrecht vertelt hij dat hij als een berg tegen oudejaarsavond opziet. Zijn pand is de afgelopen jaren meerdere keren het doelwit geworden van vuurwerkvandalen. De ruiten zijn verschillende keren opgeblazen en de schade loopt inmiddels in de tien duizenden euro's.

De burgemeester vindt het vervelend dat Michel de Jong ruitschade heeft. Zij heeft met hem gesproken en uitgezocht of zijn voorstel voor cameratoezicht op het Poortplein mogelijk is. ,,Het Openbaar Ministerie heeft echter aangegeven dat dit alleen voor de bühne is. Het incident wordt dan wel vastgelegd, maar in een juridische procedure heb je er vaak niets aan", legt ze uit. Michel de Jong heeft volgens haar als ondernemer zijn eigen verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen. Dit doet hij dan ook. Hij zal de gehele nacht aanwezig zijn om zijn winkel te bewaken en plaatst hekken om het pand.

Erwin Geijtenbeek van Makelaardij Woudenberg, eveneens gevestigd aan de Nieuwe Poort, herkent deze problemen niet. Hij vertelt dat Makelaardij Woudenberg de afgelopen jaarwisselingen geen last heeft gehad van vandalisme.

Nu het pand van kledingwinkel Shoeby vanaf 23 december leeg staat, is dit volgens een medewerkster wel een extra risicofactor. Dit is een vaste hangplek voor een groep jongeren. Zij hebben hier de afgelopen dagen al vuurtjes gestookt onder het afdak voor de winkel.

Ook Cora Kluiters van de Loungerie heeft de afgelopen vier jaarwisselingen, waarin haar winkel gevestigd is aan de Dorpsstraat, geen schade opgelopen. ,,Ik moet alleen op2 januari met een emmer aan de slag om de shoarma van mijn ruit af te wassen. Ik hoop dat dit zonder nieuwjaarsfeest zo blijft."

Burgemeester Cnossen vertelt verder dat de politie op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling op volle sterkte is. Overdag zijn de wijkagent en de BOA aanwezig om met jongeren met vuurwerk in gesprek te gaan. 's Avonds zijn er toezichthouders ingehuurd. Ook zij gaan het gesprek met mensen aan. Als zij signaleren dat de spanningen te hoog oplopen, wordt de politie ingeschakeld.

Uit alle gesprekken die de burgemeester heeft gevoerd, merkt zij dat er wel iets is losgekomen. Dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om te regelen dat Woudenbergers  elkaar kunnen ontmoeten tijdens de jaarwisseling. ,,Het nieuwe jaar begint zo op een mooie manier", sluit zij af.