• Esther en Milou samen in actie voor India.

    Hannie Lamberink-van de Veen

Brugklassers in actie voor India: ´Meer tevreden zijn met wat je hebt´

WOUDENBERG Milou van de Waerdt uit Woudenberg is brugklasser aan de gereformeerde Guido de Brés scholengemeenschap. Ze brugklassen startten op 9 april een actie voor de zendingsorganisatie 'Verre Naasten' van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt onder de naam 'Maak Meer Marathon'.

Hannie Lamberink-van de Veen

Nadat Milou en haar klasgenoot Esther de Vlieger uit Baarn onder de indruk waren geraakt van de powerpointpresentatie die één van de docenten heeft laten zien, willen ze zich graag hiervoor inzetten. Het Guido, dat India kreeg toebedeeld, streeft naar 25.000 euro als eindbedrag op 1 juni. In groepjes gaan de leerlingen deze acht weken acties bedenken en uitvoeren om geld bij elkaar te krijgen.

VIES DRINKWATER Milou en Esther: ,,De armoede in dat gebied in Noordoost-India was triest om te zien. Er zijn vaak overstromingen en aardbevingen. Mensen verdienen te weinig om eten te kunnen kopen. Deze organisatie zorgt er met een landbouw- en gezondheidsproject voor dat boerenfamilies daar beter leren verbouwen, zodat ze wel genoeg eten hebben en zelfs over houden om te verkopen.

Ook willen ze een nieuw drinkwatersysteem aanleggen. Wij zouden ziek worden van hun vieze drinkwater! Daarbij horen toiletten en cursussen over hygiëne en gezonde voeding. De kerken daar worden begeleid door 'Verre Naasten' en zorgen zelf voor die trainingen en voorzieningen."

CAKE VERKOPEN Milou en Ester willen via Facebook cakes gaan verkopen om zo 250 euro te verdienen. Ze hebben al 140 euro aan donaties binnen: ,,Je moest minimaal 50 euro halen. In Woudenberg en Baarn wonen maar een paar Guido-brugklassers dus we hopen goed te verkopen. Ook gaan we nog spullen verkopen. Ons team heet 'save the people' en ons mailadres is estherenmilou@gmail.com. Daar kunnen mensen cakes bestellen." Bij de actie hoort een prijs: wie het meeste geld ophaalt, het origineelste idee heeft of de beste PR doet, mag over twee jaar zelf in India gaan bekijken wat er met het geld gedaan wordt. Dat lijkt hen een mooie ervaring, maar moeder Andrea vindt dat wel spannend: ,,Ik zit er niet op te wachten, maar ik gun het ze wel om met eigen ogen het verschil in levensomstandigheden te zien. Dat maakt je meer tevreden met wat je hebt."