• Hannie van de Veen
 • Dit stond op tafel bij de Woudenbergse horeca

  Hannie van de Veen
 • Marian Maasland en Angela Gonzales vertellen over de situatie in Honduras

  Hannie van de Veen
 • het optreden van Gemengde Noten tijdens de schrijfactie

  Hannie van de Veen
 • Ook burgemeester Cnossen, Simone van der Marck en Marten Jan Kooistra schrijven mee

  Hannie van de Veen
 • Burgemeester Cnossen en voorzitter Ruud van der Krogt steken de Amnestykaars aan.

  Hannie van de Veen

Brieven naar regeringsleiders en gevangenen

WOUDENBERG Net als overal ter wereld organiseerde Amnesty Woudenberg ook een schrijfactie 'Write for Rights' tijdens de Dag van de Mensenrechten. Tot 15.00 uur liepen er 8 december steeds mensen binnen in het Cultuurhuis om brieven naar regeringsleiders en kaarten naar gevangenen te sturen. Voorbeelden lagen klaar. Kinderen konden kaarten tekenen.

Om 11.30 opende burgemeester Cnossen de actie. ,,Als gemeente zijn we zuinig op onze vrijheid van meningsuiting en proberen we rechtvaardig te zijn. Het is mooi dat deze wereldwijde actie wereldwijd tot vrijlating van mensen leidt. We schrijven nu voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten die zich verzetten tegen onrechtvaardigheid, willekeurige arrestatie en het inperken van vrije meningsuiting. Ze komen op voor hun rechten en laten zich niet wegsturen. Vrouwen hebben het nog moeilijker dan mannen omdat ze ook met discriminatie en seksuele onderdrukking te maken hebben. Toch zien we overal ter wereld steeds meer vrouwen in leidersfuncties." Dit weekend stonden er kaarsjes van Amnesty op tafel bij horecagelegenheden in Woudenberg om zo aandacht te vragen voor mensenrechten. De acht vrouwen waarvoor geschreven werd zijn Atena Daemi uit Iran die protesteerde tegen executies, Marielle Franco uit Brazilië die vermoord werd omdat ze voor armen opkwam, Nonhle Mbuthuma uit Zuid-Afrika die protesteert tegen mijnbouw in haar regio, Geraldine Chacón uit Venezuela zet zich in voor jongeren, Nawal Ben Aissa uit Marokko strijdt voor betere leefomstandigheden, Pavitri Manjhi uit India vecht tegen bedrijven die grond opkopen, Gulzar Duishenova uit Kirgizië raakte gehandicapt door een dronken automobilist en wil discriminatie stoppen en Vitalina Koval uit Oekraïne komt op voor LHBTI's.

Marian Maasland liet na de opening Angela Gonzales uit Honduras, een studente bij het Studiecentrum, vertellen over haar land waar veel mensen de armoede en criminaliteit ontvluchten. Gemengde Noten onder leiding van Rineke de Wit trad op met toepasselijke liederen als 'Sound of Silence', 'Imagine' en 'Fix you'. Komende week worden op de basisscholen lessen over kinderrechten gegeven. Van 10 tot 16 maart 2019 is er een collecteweek voor Amnesty. De Woudenbergse Amnesty werkgroep heeft dringend nieuwe leden nodig omdat een aantal mensen moet afhaken vanwege persoonlijke omstandigheden. Info: rosanne.ten.wolde@baarn.nl