• Timo van der Mijl
  • Timo van der Mijl

Brandweer redt paard uit sloot Griftdijk Woudenberg

WOUDENBERG De brandweer van Woudenberg heeft zondagochtend een paard uit een sloot langs de Griftdijk gered. Hierbij kregen zij hulp van de post Maarn-Maarsbergen.

Rond 09.30 uur werd de post Woudenberg gealarmeerd voor een dier in nood. Even daarvoor was de post ook al gealarmeerd voor assistentie bij een dier in nood in Barneveld. In de Gelderse plaats zou een koe in een put gevallen zijn en was assistentie van de Woudenbergse veetakel nodig.

Op de Griftdijk trof men een paard in een sloot, welke vast zat in het slib op de bodem. Enkele pogingen om het dier met blusslangen los te trekken werkten niet. Doordat de Woudenbergse veetakel in Barneveld was, waren er geen waadpakken (pakken om droog de sloot in te kunnen, red.) beschikbaar. Het hulpverleningsvoertuig van Maarn-Maarsbergen werd gealarmeerd, om zo het paard beter te kunnen bereiken. Ook werd een shovel geregeld, om het paard gemakkelijker op de kant te kunnen krijgen. Daarvoor was echter wel een speciale paardenbroek nodig, een hulpstuk om het paard uit de sloot te kunnen tillen. In eerste instantie werd hiervoor de veetakel van de post Rhenen-Achterberg gealarmeerd, echter had het hulpverleningsvoertuig van Maarn-Maarsbergen ook een paardenbroek bij zich. De veetakel werd daarop afgemeld.

Met de shovel lukte het om het paard uit de sloot te krijgen. Het dier was duidelijk onderkoeld en bleef in eerste instantie in het weiland liggen. Met dekens werd geprobeerd het paard weer op te warmen. Ook een veearts verzorgde het paard. Na enkele minuten stond het dier vanzelf op en liep weer door het weiland rond. Hoe het paard in de sloot terecht heeft kunnen komen, is niet bekend.