'Brand is een aanslag op gemeente'

WOUDENBERG Vrijdagavond werd de gemeente opgeschrikt door brand in het gemeentehuis. De brand was door kordaat optreden van de brandweer en politie snel onder controle. De schade is echter groot. De verzekeringsexpert spreekt van meer dan een ton schade. Dat de politie uitgaat van brandstichting leidt ook tot emotionele schade.

Joke van der Heide

Vrijdagavond hoorde burgemeester Titia Cnossen de brandweer uitrukken. Toen zij op haar telefoon zag dat er een gebouwbrand was op het gemeentehuis dacht ze eerst dat dit een loze melding moest zijn. ,,Al snel zag ik dat het echt zo was. Ik ben toen meteen uit mijn bed gesprongen en naar het gemeentehuis gegaan. Dankzij alert optreden van de brandweer is de schade beperkt. Binnen 7 minuten waren de twee tankspuitauto's van de brandweer ter plaatse en na 5 minuten was de brand onder controle", vertelt ze. De brand ontstond op de begane grond aan de achterzijde van het gemeentehuis bij het Beaufortpark.

Getuigen hebben aangegeven dat zij rond het tijdstip van de brand glasgerinkel hebben gehoord in of in de buurt van het gemeentehuis en dat zij daarna een scooter zagen wegrijden in de richting van De Schans. De politie gaat dan ook uit van brandstichting. Technisch onderzoek heeft dit inmiddels bevestigd.

Burgemeester Titia Cnossen geeft aan dat deze aanslag op de gemeente haar raakt. ,,Vrijdagnacht realiseerde ik mij waarom. De brand raakt niet alleen de gemeente in haar functioneren, maar raakt het hele dorp. Het gemeentehuis neemt een bijzondere en centrale plek in het dorp in", vertelt ze. Wat het motief zou kunnen zijn, weet de burgemeester niet. De gemeente heeft geen dreigementen ontvangen. Op de vraag of dit wijst richting de hangjongeren, die bivakkeren achter het gemeentehuis, reageert zij dat deze hier mogen zijn. ,,Het onderzoek naar hoe het gegaan is, wordt door de politie gedaan. Mijn beeld is dat dit niet past bij Woudenberg." Zaterdag was de eerste zorg van de gemeente wat er moest gebeuren om de dienstverlening zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Snel was duidelijk dat het gemeentehuis op maandag en dinsdag vanwege de schadelijke rookontwikkeling niet open kon. Voor spoedzaken voor burgers is het loket De Kleine Schans vanaf 12.00 uur geopend. De meeste personeelsleden kunnen thuis werken. ,,Nu plukken we de vruchten van ons beleid met flexibele werkplekken en thuiswerkmogelijkheden", geeft de burgemeester aan. Zelf werkt ze vanaf de brandweerkazerne.

Vanaf woensdag kunnen inwoners weer terecht op het gemeentehuis. Servicebalie en loket burgerzaken op de begane grond en de eerste verdieping zijn dan weer operationeel. Hoe lang het duurt voor de tweede verdieping roetvrij is, kan de burgemeester nog niet aangeven. ,,De ruimte van de afdeling leefomgeving, waar de brand startte, is volledig vernietigd. Herstel zal zo'n drie maanden duren. Gelukkig is er geen papierwerk verloren gegaan."