• Doelgericht zoeken de eerste bezoekers hun boeken uit.

  Hannie van de Veen
 • Na 15 minuten waren er al 70 boekenliefhebbers.

  Hannie van de Veen
 • Dit jeugdige duo maakt gebruik van een speciaal voor hen ingericht platform.

  Hannie van de Veen
 • De opening van de boekenmarkt.

  Hannie van de Veen

Boekenmarkt Dorcas: ´Leuk als er liefhebbers komen´

Boekenmarkt Dorcas: ´Leuk als er liefhebbers komen´

WOUDENGERG Precies om half 10 ging 16 juni de grote schuifdeur van de Dorcas boekenmarkt open en konden de ongeveer 30 belangstellenden, die al stonden te wachten, naar binnen stormen. De meesten wisten goed wat ze zochten en gingen recht op hun doel af. Gericht werden de gekozen boeken uit de dozen gevist en verzameld. Een kwartier na de opening was de hal al gevuld met zo'n 70 boekenliefhebbers. Ook handelaren, zelfs uit Woudenberg, kwamen boeken, cd's of lp's van hun gading kopen.

De boeken stonden in bananendozen op tafels en waren op genre of onderwerp gerangschikt. Voor grammofoonplaten, cd's en dvd's was een flinke hoek van de hal gereserveerd. Jan Mouthaan: ,,Het uitstallen van de boeken deden we al op vrijdagmiddag. Het ging dit keer snel. We hebben te weinig tafels en hebben met platen de tafels met elkaar verbonden zodat we toch alle dozen kwijt konden. Er wordt vaak gedacht dat Dorcas vooral geestelijke boeken en muziek verkoopt, maar dat is niet zo. We hebben een breed aanbod. Er zijn wel altijd predikanten die komen kijken of er theologische boeken tussen zitten voor hun verzameling. Oma's komen vooral kinderdvd's kopen, maar ook filmliefhebbers snuffelen tussen de dvd's. Sommigen houden op hun telefoon bij wat ze al hebben en zoeken heel gericht. We krijgen veel spullen uit inboedels die we ophalen. Ook buiten Woudenberg. We merken dat de belangstelling voor klassieke muziek terugloopt. Waarschijnlijk streamen veel mensen hun muziek."

IJbele de Jong voegt er aan toe: ,,Het is leuk als er liefhebbers komen. Dat biedt voor ons als vrijwilliger vaak boeiende ontmoetingen en dat maakt dit werk leuk." Hij is samen met Lenie verantwoordelijk voor de boekenuitstalling en Jan voor de films en muziek.