• ANP

Blussen in een hittegolf: 'Als je fit bent, valt het wel mee'

WOUDENBERG Het is zuchten en steunen voor velen in het land door de aanhoudende hitte. Maar juist voor die ene beroepsgroep - die ook nog voor een groot deel uit vrijwilligers bestaat én al aan diverse risico's wordt blootgesteld - zijn de omstandigheden helemaal pittig; brandweerlieden. Ga er maar aanstaan; met bijna 40 graden Celsius op het gloeiende asfalt een brandende vrachtwagen blussen in warme kleding. 

Voor de vrijwillige ploegcommandant Gerrit Jan van Lagen komt er nog bij dat het vakantietijd is, met nu een erg hoog risico op (natuur)branden. Het aantal keer dat de brandweer moet uitrukken is flink gestegen de afgelopen droge periode, 'maar gelukkig zijn het vaak kleine incidentjes'. ,,We kunnen nog net twee ploegen indelen, waardoor we elkaar kunnen afwisselen en de bezetting op orde is", zegt hij. In grote steden heeft de brandweer vaker beroepskrachten aan het werk, maar in 'de provincie' is zeventig tot tachtig procent vrijwilliger.

WARME SPULLEN ,,De jas is de grootste boosdoener; die is vooral erg warm. Je blust een half uurtje en dan neemt een collega het over. Dan trek je de warmste spullen uit en zoek je de schaduw op. Dat geeft de brandweerman in principe zelf aan, daar zijn geen vaste regels voor en kan dus ook per korps verschillen." Medisch toezicht op de spuitgasten is er niet, de hulpverleners houden elkaar vooral goed in de gaten. 

WISSELEN Bij grotere branden die dus lang duren, wordt na zo'n drie of vier uur versterking gevraagd voor extra afwisseling of wordt de hele ploeg omgewisseld. ,,Wat ook  gebeurt, is dat tijdens het bijtanken van water twee van de acht aanwezigen wisselen en de volgende tankbeurt weer twee."

FIT De zwaarte valt volgens Van Lagen wel mee; ,,Mensen die fysiek werk gewend zijn, blijven doorgaans fitter en dan valt het wel mee. We hebben vaak een koelbox mee en het is vooral zaak om te zorgen voor voldoende water tussendoor en soms iets zouts eten."

WAARDERING Dat levert voldoende waardering op, vindt hij. ,,Wat me direct te binnen schiet is een briefje achter de ruitenwisser na twee dagen blussen van een duinbrand: 'Bedankt dat jullie er waren'. Dan weet je weer waarom je het doet."