• Vera Penthum (l) en Evelien Wierper (r).

    Joke van der Heide

Bloemen plukken voor oma

WOUDENBERG Aan de Europaweg worden de drie grasvelden omgetoverd tot plukparken: openbare tuinen met bloemen en eetbare kruiden. Het idee is ontstaan bij de pilot Groen aan de Buurt. In mei wordt gestart met poten.

Het plukpark is een initiatief van Evelien Wierper en Vera Penthum. Kinderen zijn een drijfveer voor het initiatief van Evelien. ,,Door het plukpark kunnen kinderen straks weer bloemen plukken voor hun moeder of oma. Ze zien ook dat eten groeit en bloeit. Dat de oregano uit een potje in 't echt een mooi plantje is met paarse bloemen", vertelt ze. Maar het plukpark is niet alleen voor kinderen. Bewust is gekozen om er geen hek om te plaatsen of entree te vragen, zoals meestal gebeurd. Het plukpark is voor alle Woudenbergers. Mensen die bijvoorbeeld zelf geen tuin hebben kunnen komen genieten van het plukpark. De gemeente heeft bij het eerste park al een bankje geplaatst. Daarnaast zorgt de gemeente dat er boomstammen komen om op te kunnen zitten. Iedereen mag ook plukken, alleen niet oogsten. ,,We doen daarbij een beroep op de redelijkheid van mensen", aldus Evelien.

MILIEU Op de vraag waarom Vera meedoet aan het initiatief reageert zij lachend: ,,Waarom niet?'' Zij houdt van planten en tuinen. Daarbij is het goed voor het milieu, omdat er steeds meer tuinen bestraat zijn. Hierdoor kan regenwater bij stevige hoosbuien minder goed afgevoerd worden. Ook zijn de tuinen goed voor de biodiversiteit. Bloemen zijn namelijk voedsel voor bijen.

SPONSORS Vera en Evelien hebben afgelopen donderdag de plantenlijst ter goedkeuring voorgelegd aan de organisatoren achter twee projecten van Groen aan de Buurt. Het eerste is een samenwerking met het Landschap Erfgoed Utrecht, de gemeente en het Waterschap, die subsidie hebben toegezegd. Bij het tweede project met de provincie Utrecht loopt nog een aanvraag. Daarnaast zijn Vera en Evelien op zoek naar sponsors die hun doel om Woudenberg groener te maken willen ondersteunen: financieel, in natura of door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken. ,,Ik wil er met zoveel mogelijk vrijwilligers een mooie plek van maken", stelt Vera. Zij merkt dat het echt begint te leven. ,,Mensen willen graag helpen en komen al zakken zaadjes brengen of geven aan dat zij planten of struiken over hebben. We hebben ook al een hovenier gevonden die in zijn vrije tijd wil helpen."

EETBAAR Op de plantenlijst staan harde eetbare kruiden, bessenstruiken, fruitbomen en bloemen. Over de eetbare planten en bloemen vertelt Evelien dat sommige neutraal van smaak zijn en meer decoratief, anderen juist veel smaak hebben en dat niet alle bloemen eetbaar zijn. Zij adviseert plukkers dan ook om dat goed te checken.

Corrine Ockhuijsen van de gemeente is er trots op dat Woudenberg binnenkort een plukpark heeft, gerealiseerd door en voor de inwoners. ,,Mooi dat we als gemeente hier een plukje aan hebben kunnen bijdragen." Meer info via facebook Plukpark Woudenberg.