• Gerwout Lamberink

Bijzondere combi op voorjaarsconcert Fidelio

WOUDENBERG Harmoniegezelschap 'Fidelio' verzorgt zaterdag 16 april haar traditionele vooorjaarsconcert en doet dat met een bijzondere partner: de 'Railroadthunderbirds'. ,,Deze ongebruikelijke combinatie van Harmonieorkest met een classic rockband zal verrassend zijn'', belooft Roland Rutgers van het Woudenbergse Harmoniegezelschap. Het concert vindt plaats in De Camp en heeft als thema Born to be Wild.

Ook jazzdansers en de slagwerkgroep en de nieuwe instructeur Hans Verhoeks zullen te bewonderen zijn. The Railroadthunderbirds bestaat in origine uit een vriendenclubje dat elkaar gevonden heeft in het actief herbeleven van de muziek uit de jaren '60 en '70.

Ron van der Heijden op bas en midi pedalen, Jules Voogt op drums, Arnold Keller zang en André Engels op gitaar, zijn in 1991 begonnen als coverband en hebben in verschillende horecagelegenheden in Woudenberg, Scherpenzeel en omstreken hun interpretatie van de Golden Oldies uit die jaren uitgedragen. Ook hebben zij hun steentje bijgedragen op Koninginne- en Haantjesdagen en andere festiviteiten (Citroenclub, Waggelmeetings). En alles onder het motto: 'Het is pas feest als the Railroadthunderbirds zijn geweest!'

GOLDEN EARING EN NORMAAL Eind 2000 werd de formatie versterkt met Gideon Keller op gitaar en zang. Hoogtpunten zijn geweest: voorprogramma van Golden Earring en Normaal, 2e prijs in the Battle of the Coverbands in Vlaardingen, optreden op Puddingpop te Leusden en het eigen jubileumfeest in de IJsbreker te Leusden.

Een nieuw hoogtepunt hoopt de band op 16 april te gaan meemaken als het Harmoniegezelschap Fidelio in sporthal de Camp samen met de Railroadthunderbirds een concert hoopt te verzorgen. ,,Want Harmoniegezelschap Fidelio is voor ons allen een begrip in Woudenberg," aldus Andre Engels van de Railroadthundrbirds. ,,Wat zou bijvoorbeeld de intocht van de Avondvierdaagse zijn zonder Fidelio? En om samen met Fidelio een combinatie van klassiek en rock ten gehore te brengen. Wij zijn niet voor niets een Classic Rockband."

IN HARMONIE Andre vervolgt: ,,In het verleden hebben we vaker projectmatig muzikale activiteiten gedaan, zoals voor Buurtvereniging Het Spoor met hun revue en een eenmalig optreden met een zangeres, dus toen wij gevraagd werden om mee te doen aan het concert waren we direct enthousiast. Het is een uitdaging om rocknummers in harmonie met Fidelio te vertolken en ook om voor ons de muzikale uitdaging aan te gaan. Samen met Fidelio zijn we tot een aantal rocksongs gekomen dat zich volgens ons zich goed leent voor deze combinatie. Tegenwoordig kun je op internet genoeg optredens zien van harmoniegezelschappen, orkesten en big-bands samen met een rockband. Wij spelen zonder partituren dus is het nu niet alleen elkaar aanvoelen, maar de dirigent volgen en de maten goed in de gaten houden. Dat geeft een nieuwe dimensie aan ons muzikaal bezig zijn. We denken dat, als er een goede balans is in geluidsvolume, op zaterdag 16 april het dak van de sporthal eraf gaat."

Tijdens het voorjaarsconcert spelen naast de classic rockband zestig of zeventig blazers en een drumband.

Kaarten zijn vanaf 22 maart via de website van Harmoniegezelschap 'Fidelio' te koop en te reserveren. Ga naar www.fideliowoudenberg.nl