• Familie Kramer
  • Familie Kramer

Bezoek van Eddy en Anja Kramer aan Bamako: ´Scholenproject is teken van hoop´

WOUDENBERG In het voorjaar van 2017 zijn Eddy en Anja Kramer samen met tolk Erica Bürer naar Bamako in Mali gereisd om het scholenproject dat hun vader Gerrit Jan begon te bezoeken. Het project vierde zijn 25 jarig bestaan.

Hannie Lamberink

Eddy en zijn vader ontmoetten daar in 1991 de docent Sayon Keita die onder armoedige omstandigheden kinderen lesgaf. Onder het motto 'Toeval bestaat niet' besloot Gerrit Jan Keita te financieel te steunen zodat hij een school kon opzetten. Nu is er een lagere school (Fraternité) en een middelbare school met in totaal bijna 300 leerlingen. Tijdens zijn leven bracht Gerrit Jan het geld zelf naar Bamako, maar sinds zijn overlijden in 2012 zetten zijn kinderen Eddy, Anja en Roelie zijn werk voort. Ze zamelen met allerlei acties voortdurend geld in voor het Lycée Gérard Jean Kramer. Voor Anja was het de 6e keer dat ze het scholenproject bezocht, voor Eddy en Erica de 1e keer.

MIDDELEEUWEN Eddy: ,,Het was een fantastische ervaring om met eigen ogen te kunnen zien wat daar tot stand is gebracht en hoe hard er gewerkt wordt om kinderen een toekomst te geven. In een extreem arm land als Mali, waar je het gevoel hebt in de middeleeuwen rond te lopen, is dit project een teken van hoop dat bovendien veel mensen werk biedt. We hebben afgesproken dat we in het nieuwe schooljaar 5 leerlingen extra (dus in totaal 15 leerlingen) gaan sponsoren waarvan de ouders geen geld hebben om hen naar school te sturen. Daarnaast betalen we voor 20 leerlingen gedurende 3 jaar een tegemoetkoming in de studiekosten van 30 euro per leerling. Anja en Erica regelden ook een samenwerking tussen het LGJK en de plaatselijke Rotary, zodat die Rotary een financiële bijdrage levert. Met Keita is besproken dat de gebouwen nog goed zijn maar dat er wel een gebrek aan leermiddelen is. Het was fijn om te merken dat onze vader daar nog niet vergeten is!"

BIJNA TE ZWAAR Anja: ,,Ik heb een oud-leerling die we gesponsord hebben ontmoet, Ibrahim, die nu een goede baan heeft als supervisor op een school. Daar heeft hij me rondgeleid. Dat is leuk om te zien. Ook hebben we lessen Engels bijgewoond. Dan zie je dat de kleintjes met een aanwijsstok op het bord het alfabet oefenen maar dat die stok bijna te zwaar is voor hen!"

AFRIKAANSE KLEDING Een boeiende ervaring was het voor Eddy, Anja en Erica om 2 feesten mee te maken: ,,Van te voren had de kleermaker van de stof van het schooluniform voor ons Afrikaanse kleding gemaakt zodat we goed voor de dag konden komen. Op het feest was er veel Afrikaanse muziek. Vooral het nummer 'Teré Teré' van de Malinees/Togolese Toofan was favoriet om op te dansen. Ook werden prijzen uitgereikt voor de 4 beste leerlingen van het Lycée."

Sinds Anja, Eddy en Roelie met nieuwe initiatieven begonnen zijn om geld in te zamelen hebben ze verschillende donaties van Woudenbergers ontvangen. Daar zijn ze heel dankbaar voor. Toch hopen ze op meer donateurs om nog meer kinderen te kunnen ondersteunen. Meer informatie:

e.kramer@altrecht.nl of 06 34972068; of annechien.kramer@gmail.com; of

www.facebook.com/scholenprojectLGJKBamakoGiften

Scholenproject LGJK Bamako NL69ABNA0441458637