• Menno Bausch
  • Menno Bausch

Bewoners mogen terug naar woningen na ontruiming

WOUDENBERG De brandweer is woensdagochtend een onderzoek gestart langs de Stationsweg-Oost in Woudenberg. Daar werd een vreemde, 'aceton-achtige' lucht geroken. Dat heeft geleid tot de ontruiming van tientallen woningen en bedrijven. Bewoners werden opgevangen in hotel Schimmel. De brandweer heeft de lucht uit het riool weggezogen en ,,de wijde wereld ingeblazen'', zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

,,Daardoor werd de concentratie veel lager en had niemand er meer last van.'' Negen mensen hadden last van klachten als misselijkheid en duizeligheid. Ze zijn ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel. ,,Door wat frisse lucht voelden ze zich al snel beter'', aldus de woordvoerster.

Uit onderzoek bleek dat de geur uit het riool kwam. De brandweer heeft de lucht uit het rioolstelsel afgezogen, daarna werd doorgezocht naar de oorzaak van de lucht. Rond 13.15 uur werden er extra hulpverleningsvoertuigen met ventilatoren opgeroepen om de riolering te kunnen ventileren zodat de lucht en irritatie voor de omgeving verdween. Ondertussen meldde de Veiligheidsregio Utrecht op Twitter dat bewoners weer terug konden naar hun woningen, maar wel het advies om te ventileren, toiletten door te spoelen en kranen open te zetten. 

MISSELIJK In hotel Schimmel is ook een Commando Plaats Incident (CoPi) ingericht. Omdat mensen aangaven last te hebben van misselijkheid, is opgeschaald naar Grip 1. Wat precies de oorzaak was van de doordringende geur, is nog niet duidelijk.