• Bert van Donselaar: ,,Het agrarisch erfgoed is in een gemeente als Woudenberg heel beeldbepalend. -

    Joke van der Heide

Bert van Donselaar: ´Blij met aandacht voor agrarisch erfgoed´

WOUDENBERG Boerderij Kromwijk uit Cabauw werd onlangs door het publiek gekozen als mooiste boerderij van de provincie Utrecht. De Woudenbergse genomineerde Bert van Donselaar met zijn boerderij Rumelaer vindt dat jammer, maar is heel blij dat zijn nominatie leidt tot aandacht voor het agrarisch erfgoed in de regio.

Joke van der Heide

,,Naast aandacht voor landgoederen, kastelen en forten vind ik het een goede zaak dat de Boerderijenstichting Utrecht (BSU) Utrechtse boerderijen in het zonnetje zet. Het agrarisch erfgoed is in een gemeente als Woudenberg heel beeldbepalend", vertelt hij enthousiast. Vanwege budgettaire beperkingen wordt de verkiezing eens in de paar jaar georganiseerd. De Woudenbergse boerderij Grote Lage weide won een paar jaar geleden. Dit jaar werd de verkiezing georganiseerd in samenwerking met RTV Utrecht. In totaal hebben 1.050 mensen gestemd.

TROTS Bert van Donselaar heeft genoten van de verkiezingsavond afgelopen dinsdag. Karin Kuperus van de gemeente Woudenberg hield een pitch over zijn boerderij en bracht de Woudenbergse trots over. ,,Zij vertelde dat ons bedrijf zich heeft aangepast aan de tijd, zonder dat de omgeving is veranderd. Dat klopt. De voorzijde is altijd hetzelfde gebleven en daarmee heeft de boerderij zijn krachtige uitstraling weten te behouden", vertelt hij. Boerderij Rumelaer is een langhuisboerderij uit 1928 en volgens Bert dus relatief jong. In Woudenberg zijn meerdere vergelijkbare boerderijen. Vaste kenmerken zijn de brede symmetrische voorgevel, het rieten dak met wolfseind, de muurankers en de gepotdekselde uitbouw. In Rumelaer bevinden zich nog de 300 jaar oude deuren en betegeling van het gemeentehuis.Het mooiste van de boerderij vindt Bert de ligging, de wijze waarop de boerderij op het perceel is geplaatst met een oprijlaan met bomen. Ook wijst hij op de grote en sierlijke letters van de naam Rumelaer voorop de gevel. ,,De letters zijn helemaal van staal. De R is alleen al 1 meter hoog."

PR Als bestuurder van LTO Regio West heeft hij PR en imago in zijn portefeuille. Aandacht voor het agrarisch erfgoed vindt hij vanuit zijn functie ook belangrijk. Hij legt uit dat er in het buitengebied nog wel eens onbegrip is tussen boeren en omwonenden. ,,Wonen in het buitengebied is mooi, maar mensen realiseren zich soms niet dat ze eigenlijk naast een agrarisch bedrijventerrein wonen, waar de wereld om 6.00 uur begint te draaien. Daar zie ik een opdracht voor de landbouw zelf. Er moet meer gecommuniceerd worden. Burgers begrijpen niet meer wat de boer aan het doen is."

ZORG Het agrarisch erfgoed moet bewaard blijven volgens Bert. Een punt van zorg is hierbij dat het complex is om opvolging goed voor elkaar te krijgen. Hij is zelf de vierde generatie Van Donselaars op Rumelaer. ,,Onze familie woont en werkt hier sinds 1862. De vijfde generatie is al parttime aan de slag. Ik vind het heerlijk om met mijn zoon te werken. De vraag waar veel boerenzonen en -dochters echter tegen aan lopen is of het bedrijf hen voldoende perspectief kan bieden. Wij krijgen wel heel veel dilemma's op ons bord. Van voedsel tot biodiversiteit en klimaat."