• Lex van Lieshout

Belaagster Woudenbergse therapeute veroordeeld

WOUDENBERG (JPU) Een oud-patiënte die een Woudenbergse therapeute belaagde en bedreigde, is woensdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Omdat de 27-jarige vrouw uit Breda al drie maanden in voorarrest zit, komt ze direct vrij.

Als bijzondere voorwaarde mag de vrouw gedurende een proeftijd van twee jaar geen contact opnemen met de therapeute en niet in de buurt van haar woning en praktijkruimte in Woudenberg komen. Ook moet ze in behandeling bij een instelling in haar woonplaats. Als de vrouw zich niet aan deze voorwaarden houdt, loopt ze het risico dat ze het voorwaardelijke deel van de opgelegde celstraf alsnog moet uitzitten.

De oud-patiënte viel de therapeute vorig jaar bijna dagelijks lastig met telefoontjes, emails en sms'jes waarin ze de Woudenbergse uitschold en bedreigde. De vrouw kon het niet verkroppen dat de therapeute het contact abrupt had verbroken nadat ze jarenlang bij haar in therapie was geweest. ,,Als ik schreeuw en bedreig, dan mis ik haar niet zo", vertelde de verdachte tijdens de strafzaak. ,,Ik keur niet goed wat ik heb gedaan, maar dat is wel de reden."

De rechtbank wil dat de vrouw begeleid en behandeld wordt omdat gedragsdeskundigen de kans op herhaling 'niet onaanzienlijk' achten. Zij zien aanwijzingen voor een persoonlijkheidsstoornis. De oud-patiënte werd vorig jaar november al veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf voor het bedreigen en beledigen van de therapeute, maar dat weerhield haar er niet van om de Woudenbergse in december en januari opnieuw lastig te vallen. Ze was boos omdat ze door de veroordeling geen verklaring van goed gedrag meer kon krijgen voor haar werk.

Tijdens de rechtszaak vertelde de vrouw dat ze inmiddels inziet dat ze te ver was gegaan en dat ze haar oud-therapeute met rust moet laten. ,,Ik beloof dat ik nooit meer contact zal opnemen met haar", zei ze tegen de rechters. Ook wilde ze hulp van de instelling in Breda. ,,Ik weet honderd procent zeker dat die mensen mij kunnen helpen, zij kennen mij", aldus de verdachte.

Tegen de vrouw was zeven maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist, met als bijzondere voorwaarde het contact- en locatieverbod.