• op de Leusderhei

    Gerwout Lamberink

Basiscursus bijen houden van start

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL Bijen houden is tegenwoordig geen gangbare hobby meer. Toch zijn er nog steeds mensen hierin geïnteresseerd. Daarom start imkervereniging Scherpenzeel-Woudenberg in januari een cursus bijen houden.

Bijen houden of imker zijn past goed in de trend om meer bezig te zijn met de natuur. Wie bijen houdt komt in aanraking met de productie van fruit, groenten en siergewassen, bloeiende planten en de bescherming en het behouden van natuurgebieden, heidevelden, boomgaarden, lindelanen enzovoorts.

Voor het behoud van de biodiversiteit in onze natuur zijn we afhankelijk van bijen, hommels, vlinders. Als het niet goed gaat met de bijen heeft dat zijn weerslag op de rest van de natuur en uiteindelijk ook op de mensen. Maar in ons land zijn niet voldoende bijen om aan de vraag van fruittelers en dergelijke te kunnen voldoen.

De Algemene Nederlandse Imkervereniging probeert daarom mensen te interesseren voor bijen en bijen houden en start basiscursussen bijen houden voor belangstellenden. Op 25 januari start zo'n cursus in Scherpenzeel. Tijdens zes theorielessen op de maandagavond en negen praktijklessen op de zaterdag, verdeeld over de periode januari tot en met september, wordt geleerd hoe fascinerend het bijenleven is en hoe met bijen om te gaan.

Mensen die door het volgen van deze cursus bijen willen gaan houden kunnen ondersteuning krijgen van een ervaren mentor. Wie zelf een te kleine tuin heeft voor het houden van bijen kan samen met andere bijenhouders gebruik maken van de bijenstal van de imkervereniging Scherpenzeel-Woudenberg. Er wordt gewerkt met nieuwe zachtaardige bijenrassen zoals de Buckfast bij. In de vakantietijd is er altijd wel een collega imker die een oogje in het zeil wil houden.

De imkervereniging Scherpenzeel-Woudenberg organiseert niet alleen een basiscursus bijen houden maar ook andere cursussen zoals korf vlechten en korfbijenteelt. Ook een cursus over drachtplanten is mogelijk. Drachtplanten zijn planten en heesters met mooie bloesems die belangrijk zijn voor bijen, hommels en vlinders. Belangstellenden voor een cursus kunnen zich melden bij Lammert van Beek, tel 033 2864856 of lvb494@gmail.com