• Wethouder Pieter de Kruif en Niek Jansema van VanAfval op de 'afvalbak' in het Beaufortpark.

    gemeente Woudenberg

Bank van afval siert Beaufortpark

WOUDENBERG In het Beaufortpark achter het Woudenbergse gemeentehuis voortaan een bank gemaakt van gescheiden ingezameld afval.

Wethouder Pieter de Kruif nam de 'circulaire' bank woensdag in ontvangst van Niek Jansema van het bedrijf VanAfval. ,,De gemeente Woudenberg zamelt sinds 2013 verpakkingen van plastic en metaal en drankkartonnen (PMD) gescheiden in. Het is interessant en goed om te zien dat er mooie en zinvolle producten van ons PMD gemaakt worden, ik nodig iedereen van harte uit om eens plaats te nemen op deze mooie bank."
VanAfval gebruikt het PMD dat gemeenten inzamelen als grondstof voor diverse producten. Straatmeubilair als banken, afvalbakken en bloembakken, lantaarnpalen en vele andere producten vinden hun weg terug naar dezelfde gemeenten. 

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren, legt Jansema uit. ,,VanAfval richt zich vooral op de mix van PMD waar andere recyclebedrijven niets mee kunnen en die anders verbrand moet worden. Mocht de Woudenbergse bank in de toekomst kapot gaan, dan nemen we hem graag terug om er weer nieuwe producten van te maken.''