• Het team dat Mabel (met basketbal) assisteerde.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Babathon op Jan Ligthartschool

WOUDENBERG Mabel Bos kondigde in januari als Edukans-ambassadeur van het Corderius al aan dat ze na haar reis naar Malawi meer acties wilde organiseren voor Edukans. Op 17 mei organiseerde deze oud-leerling daarom samen met mede-oud-leerlingen een babathon in de gymzaal op de Jan Ligthartschool om geld in te zamelen.

De Jan Ligthartschool was al bekend met Edukans en wilde haar actie graag ondersteunen. Bij een babathon moeten binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk doelpunten gescoord worden in een basket. De leerlingen laten zich hiervoor sponsoren met een vast bedrag of per doelpunt. Sommigen waren langs de deuren gegaan en kregen meer dan 100 euro bij elkaar.

Om iedereen te motiveren had Mabel eerst in alle klassen een presentatie gegeven over haar tiendaagse reis. Met eigen ogen heeft ze daar gezien en meegemaakt hoe arm de bevolking is, hoe belangrijk scholing is, hoe meisjes achtergesteld worden en hoe belangrijk het is om betere kansen voor ontwikkeling te bieden. Ook had ze zelfgemaakt speelgoed uit Malawi bij zich. ,,Het is indrukwekkend om daar te horen dat 80 procent van een klas ooit is verkracht. Ik verbaasde me over de enorme motivatie die kinderen daar hebben om te leren. Ze weten goed wat ze later willen."

Leerkracht Christel Gilsing: ,,Alle kinderen zijn erg betrokken. Het is leuk om deze oud-leerlingen zo in actie te zien. Een babathon is minder weersafhankelijk en origineler dan een sponsorloop. Voor de groepen 1 tot en met 4 is er de verkoop van eigengemaakte kunstwerkjes." Mabel wil haar actie uitbreiden naar andere basisscholen. ,,De totale opbrengst is nog niet te schatten, want er staat ook een ton voor donaties en AH-statiegeldbonnen gaan ook naar Edukans." Via www.corderius.inactievooredukans.nl kan worden gedoneerd voor Malawi.