• Harmoniegezelschap Fidelio treedt 7 april op in De Camp.

    Cees van Dijk

André Rieu inspiratiebron voor veelzijdig muziekspektakel Fidelio

WOUDENBERG Klassieke en hedendaagse muziek wisselen elkaar in rap tempo af tijdens het André Rieu Concert van harmoniegezelschap Fidelio en het Gelders Opera- en Operette Gezelschap op 7 april in sporthal De Camp in Woudenberg.

Cees van Dijk


Wat hebben de Kaiserwalzer van Johan Strauss jr. en Rock Around the Clock van Bill Haley gemeen? Ogenschijnlijk niets, maar harmoniegezelschap Fidelio uit Woudenberg belooft de meest uiteenlopende muziekstijlen naadloos aan elkaar te smeden tijdens het feestelijke concert.

BIJZONDERE AVOND „In alle opzichten wordt dit een bijzondere avond", ligt Roland Rutgers toe. Als voorzitter van de commissie die het concert organiseert is hij al maanden in de weer met de voorbereidingen. „Bij Fidelio hebben we de afgelopen jaren verschillende spraakmakende concerten gegeven", vervolgt hij als we hem kort voor de uitvoering spreken in de repetitieruimten van de Woudenbergse harmonievereniging. „In 2015 organiseerden we bijvoorbeeld een Maestro concert waarbij verschillende bekende inwoners van Woudenberg het dirigeerstokje ter hand namen."

Dit concept, gebaseerd op het gelijknamige populaire televisieprogramma, sloeg aan en was voor Fidelio aanleiding meer soortgelijke evenementen te organiseren. Zo volgde vorig najaar een wijnconcert waarbij het orkest muziek combineerde met een wijnproeverij. Ook trad Fidelio op met rockband Railroadthunderbirds. „Michiel van Vliet, onze dirigent, is de stuwende kracht achter deze vernieuwende aanpak", vult voorzitter Gert van Dijk aan. „Helaas kampen we met een negatief imago. Veel mensen zien ons toch als een soort hoempapaband. Dat idee baseren ze op de paar keer dat we door de straten van Woudenberg marcheren."


ANDRE RIEU Volstrekt onterecht, benadrukt Van Dijk. „Om te laten zien en horen dat onze harmonievereniging meer in haar mars heeft, organiseren we deze muziekavond die is gebaseerd op de feestelijke uitvoeringen van André Rieu met zijn orkest. Dat doen we samen met nu samen met het Gelders Opera- en Operette Gezelschap. Dit koor werkt regelmatig mee aan verschillende tv-producties en trad onder andere op met Christina Deutekom, Andrea Bocelli en Gerard Joling."

„Dit concert omvat meer dan een aantal muzikanten die op een podium hun repertoire afwerken", verzekert Rutgers. „Naast ons orkest en het koor treden verschillende sopranen en tenoren op, een van onze leden speelt een solo op de xylofoon, er zullen dansers en danseressen op de bühne verschijnen en onze drumband presenteert zich. Voor het publiek belooft het in alle opzichten een muzikaal spektakel te worden, een wervelende show waarin van alles gebeurt."


SPEKTAKEL Niet alleen verwacht Fidelio een uitverkocht huis, ook hoopt de harmonie dat dit bijzondere concert zowel oude als jonge muziekliefhebbers enthousiast maakt om toe te treden tot de gelederen van een van de orkesten. Van Dijk: „Op dit moment hebben we al veel jeugdleden, maar we zoeken altijd versterking. Ook kijken we ernaar uit om oudere muziekliefhebbers te verwelkomen." Die moeten overigens niet verwachten dat zij al bij een volgend concert een plek tussen de doorgewinterde muzikanten kunnen bemachtigen, relativeren Van Dijk en Rutgers. „Dat is inderdaad niet vanzelfsprekend. Gemiddeld duurt het vier tot vijf jaar voordat ze plaats kunnen nemen in het orkest. Maar we hebben ook drie andere gezelschappen waarin ze samen kunnen spelen, dus mogelijkheden genoeg. En vergeet niet dat je bereid moet zijn om minstens een uur per dag te oefenen en een elke week naar de repetities te komen." Dat die inzet zijn vruchten afwerpt, blijkt uit de resultaten die Fidelio ook op nationale concoursen boekt. „In deze sector bestaan vijf zogeheten divisies en wij hebben een stevige positie in de tweede divisie. Dat lukt alleen als je intensief oefent met betrokken, enthousiaste leden onder leiding van een inspirerende dirigent."
Waar al die inspanningen toe leiden valt te beluisteren tijdens het aanstaande concert. Van Dijk en zijn collega Rutgers laten er geen twijfel over bestaan, het wordt een onvergetelijk evenement. Wie dat niet wil missen kan nu een kaartje kopen. De voorverkoop is gestart.


CONCERT EN KAARTVERKOOP Fidelio's concert vindt op 7 april plaats in sporthal De Camp in Woudenberg. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Kaarten kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van Lunteren in Woudenberg.