• Hannie Lamberink-van de Veen
  • Hannie Lamberink-van de Veen

Alzheimercafé: ´Genieten van muziek blijft lang intact´

WOUDENBERG Op Valentijnsdag stond het Alzheimercafé Woudenberg/Scherpenzeel in m.f.c. de Schans in het teken van 'Muziek en Dementie'. Iedere 2e woensdag van de maand staat er een ander thema centraal bij dit trefpunt voor mensen met dementie, hun partners, familieleden vrienden en andere belangstellenden.

Gast was dit keer muziektherapeut Lugder Stuijt die als zodanig op verschillende locaties van Norschoten werkt sinds hij in 2015 de opleiding tot muziektherapeut afrondde. Soms werkt hij met bewoners individueel maar ook in een groep. In een vraag- en antwoord gesprek met Erny de Wildt legde hij uit waarom muziek juist voor mensen met dementie zo belangrijk is. De ongeveer 20 aanwezigen luisterden geboeid naar zijn verhaal. ,,Iedereen herkent wel het effect dat muziek op je emoties en je stemming kan hebben dus het is heel logisch dat dit voor mensen met dementie ook geldt. Genieten van muziek blijft lang intact, vooral wat je in je jeugd hebt leren kennen. Zelfs in het laatste stadium van dementie reageren mensen op muziek en gaan meezingen. Muziek brengt levendige herinneringen mee en doet problemen vergeten. Muziek stimuleert bewegen maar biedt ook sociaal contact. De hersengebieden hiervoor liggen dicht bij elkaar en stimuleren elkaar. Zelfs het immuunsysteem wordt er door verstevigd. Ook het geheugen kun je op deze manier activeren. De laatste jaren is er door hersenonderzoek veel ontdekt."

In Norschoten zijn ook open podium activiteiten waar mensen met dementie optreden. Dat versterkt hun gevoel van eigenwaarde. Ludger:"

Bij mensen met dementie is het korte termijngeheugen weg. Dat veroorzaakt een gevoel van onveiligheid. Muziek brengt dat weer terug. De omgeving moet dan wel iets kiezen wat bij die persoon en zijn gemoedsstemming past."

Na de pauze liet Ludger de aanwezigen met Nederlandstalige liedjes ervaren wat muziek met je doet. Voor de volgende bijeenkomsten staan op 11 april 'Gezond in-en doorslapen' op het programma, 9 mei 'de Dementiewinkel' en 13 juni is er een gezamenlijke broodmaaltijd.

Info: alzheimerscherpenwoud@gmail.com of 06 86677957