• Oud Woudenberg

Oud Woudenberg vult Historische Avond met praatjes en gaatjes

WOUDENBERG De Historische Avond van Oud Woudenberg in kerkelijk centrum De Voorhof staat op woensdag 16 oktober in het teken van een dubbele traktatie die de bezoekers zal worden bereid. Ten eerste de pianolarollen van voormalig café hotel restaurant De Nieuwe Poort; ten tweede een uit 1968 daterende en nog nooit in de openbaarheid gebrachte film over Woudenberg. De overeenkomst tussen deze twee is dat ze tot aan de komst van video- en dvd-techniek noodzakelijkerwijs beide op gaatjes werkten.

Kort voor de afbraak van De Nieuwe Poort werden in de schuur zestien pianolarollen gevonden die dateren uit de jaren '20 tot '30 van de vorige eeuw. Of de pianola in café De Poort heeft gestaan of in De Nieuwe Poort is niet bekend. De Historische Avond wordt ingeluid door Johan Timmer en twee leden van de Nederlandse Pianolavereniging die iets over de pianola zelf zullen vertellen maar ook enkele klassieke stukken onder meer van Ludwig van Beethoven en Sydney Smith op dit instrument zullen laten horen. Hoe werkt een pianola? Aan het einde van de negentiende eeuw werd deze zogenoemde 'kunstspelpiano' uitgevonden als een soort voorloper van de jukebox, maar dan werkend met rollen geperforeerd papier in plaats van een grammofoonplaatje.

Na de pauze wordt de film over het Woudenberg van 1968 vertoond; vergelijkbaar met de film uit 1953, maar met een duidelijk beeld van de ontwikkelingen gedurende een periode van vijftien jaar. De film is ter beschikking gesteld door Henk en Dicky Hofland en recent in opdracht van Stichting Oud Woudenberg door oude Woudenbergers van muziek en toelichtende tekst voorzien. Redenen genoeg om dit unieke beeld van het Woudenberg van toen niet aan zich voorbij te laten gaan.

Na de film is er nog een kwartier uitgetrokken voor afsluitende muziek van de Nederlandse Pianolavereniging en een afsluitende sortie tijdens het naar huis gaan en het gedenken van de welbekende melkbus ter bestrijding van de kosten van deze avond.

Belangstellenden die de film voor eigen gebruik op dvd willen hebben kunnen hiervoor op de avond een reservering doen.

De Historische Avond begint om 20.00 uur met een inloop vanaf 19.30, onder het genot van een kopje koffie of thee dat net zoals de toegang van deze unieke avond geheel gratis is. Adres De Voorhof: Nico Bergsteijnweg 139.